#10 – Money mindset en tarieven

Hallo!

 

Vorige week deelde ik met jou een truc over waarop je jouw tarieven kan baseren en vandaag wil ik met je delen op welke manier jouw money mindset dit kan beinvloeden.

 

Ik snap namelijk als geen ander dat als je jouw tarief dan eindelijk hebt berekend, er allerlei gedachten door jouw hoofd kunnen schieten.

 

“Ja, maar wat nou als ik daarmee duurder ben dan mijn concurrenten?”

“Ja, maar dat ben ik toch helemaal niet waard?”

“Ja, maar dat is toch veel te weinig?”

 

Echt, ik snap je. Maar ik heb hier natuurlijk ook zo mijn inzichten over die ik graag met jou deel.

 

Allereerst is deze rekensom vooral een manier om jouw ogen te openen over wat je sowieso nodig hebt om van te kunnen leven. Dit weten is zo ontzettend belangrijk! Want vaak is je leefstijl gebaseerd op het verleden. De vraag is nu, is dit ook toekomstbestendig?

 

Om hierachter te komen is het belangrijk om jouw aanbod te bekijken. Is jouw product of dienst dit waard? Kan jouw doelgroep dit betalen? Wat vragen jouw concurrenten?

 

Want als je eenmaal een tarief gesteld hebt, dan is het heel belangrijk dat je zowel voor als achter dit tarief kan gaan staan!

 

Wat ik daar nu precies mee bedoel?

 

Met “voor” jouw tarief staan bedoel ik dat als je probeert om even zonder gevoel en stemmetjes op de achtergrond, jouw aanbod te bekijken, dat je je dan afvraagt of de prijs echt klopt met jouw aanbod.

 

Vraag je high-end prijzen, zorg er dan ook voor dat jouw aanbod, waarde en commitment high-end is. En laat dan ook nog ruimte over voor over-deliveren. Want als jij structureel te duur bent voor wat je levert, tja dan kan je verwachten dat je steeds minder klanten gaat krijgen.

 

Of een ander voorbeeld: heb jij een programma gemaakt voor particulieren, waarvan je weet dat je veel mensen, in alle gradaties van inkomen, daarmee kan helpen. Vraag dan niet de hoofdprijs. Maak jou programma toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen, omdat je zoveel mogelijk mensen wilt kunnen bereiken en helpen. En als je nu denkt “ja maar ik moet wel uitkomen met mijn kosten” vergeet dan niet dat 100 verkochtte programma’s x 10 Euro net zo goed 1.000 Euro is, als 50 verkochtte programma’s x 20 Euro.

 

En zie je… dit is dus zonder stemmetjes van onzekerheid, het niet waard vinden etc. Want daar gaan we het nu over hebben.

 

“Achter” jouw tarief staan betekent voor mij niets meer en niets minder dan dat jij jezelf volledig goed voelt bij de tarieven die jij hanteert.

 

Als jij de neiging hebt jezelf onder te waarderen, zal je misschien net jouw vaste lasten kunnen betalen. De kans dat je echter bouwt aan een toekomst waarin je (een tijdje) financieel afhankelijk kan zijn is klein. En als je dan veel waarde deelt, je enorm veel inzet toont naar je klanten en ervaring op hebt gedaan, dan kan dit op een gegeven moment gaan knagen. Dat je het gevoel krijgt “ja maar ik ben eigenlijk meer waard”. Zodra je dit gaat voelen, durf dan jouw prijzen te verhogen. Het hoeft niet ineens met grote stappen, maar ga bij jouw intuitie te raden welke prijs nu bij jou past. Klinkt helder toch?

 

Vergeet ook niet dat als jij structureel lage prijzen blijft vragen, jouw klanten zich op een gegeven moment af gaan vragen waarom je zo goedkoop bent? Is jouw product of dienst dan niet zoveel waard? Dat is natuurlijk niet de boodschap die je wilt uitdragen.

 

Moet jij echter te hoge prijzen vragen enkel om van rond te kunnen komen met jouw vaste lasten en voel je jezelf daar niet fijn bij (naast het feit dat het de vraag is of je klanten krijgt), kijk dan op welke manier je zou kunnen besparen of op een andere manier inkomsten zou kunnen genereren.

 

Laatst zei iemand mij: “Het kan dus zo zijn dat een startende ondernemer met een hoge hypotheek hogere prijzen vraagt dan een ervaren ondernemer, of beter gezegd, een expert, met lage vast lasten? Dat vind ik maar lastig”.

 

Ik snap deze reactie, maar ik denk dat hier meer over te zeggen is.

 

Zo kan het heel goed zijn dat een startende ondernemer ook een expert is. Er is alleen een andere voorgeschiedenis. De waarde die zowel de startende als de ervaren ondernemer kunnen leveren, kan gelijk zijn. En nogmaals, als het echt te duur is voor wat je levert, dan ga je dat merken aan jouw verkopen.

 

Daarnaast denk ik dat een ervaren ondernemer, ook als de vaste lasten laag zijn, tarieven mag voeren naar marktwaarde en niet goedkoop moet blijven. Ook hierin draait het om de waarde die je levert en het niet hanteren van de juiste tarieven kan er juist voor zorgen dat klanten wegblijven.

 

En als laatste… waarom vind jij dit lastig? Wat is het deel dat jou hierin triggert. Zie je vaak concurrenten die hogere tarieven vragen dan jij en die je dat niet waard vindt? Vind je het zelf lastig om jouw tarieven te verhogen?

 

Natuurlijk zeg ik “kijk naar wat je concurrenten doen”, maar dit is voor mij enkel om te inventariseren wat de marktwaarde is. Het is daarna geheel aan jou om te bepalen wat jij jouw product of dienst waard vindt.

 

Op het moment dat prijzen van anderen jou op een bepaalde manier dwars zitten, dan heb je qua money mindset nog een mooie groeistap te maken. En dat bedoel ik verre van rot, maar als jou iets dwars zit wat anderen doen, dan zegt dit vaak iets over jezelf.

 

En om je daar gelijk een mooie tip in te geven heb ik hier een stappenplan voor je:

 

Schrijf eens op:

  • Wat is het grootste voordeel wat jouw klanten halen uit jouw product of dienst?
  • Wie is jouw ideale klant?
  • Welke eigenschap of waarde bied jij (JUIST JIJ) aan jouw ideale klant waardoor hij of zij groot voordeel gaat halen?

 

Maak hier nu een mooie zin van:

 

Omdat ik… (jouw waarde) …. ben, kan ik… (jouw ideale klant)… helpen bij het bereiken van… (grootste voordeel)….

 

Schrijf deze zin op en plak hem op een plaats waar je hem regelmatig ziet. En elke keer als je ‘m ziet, herhaal je hem hardop.

 

Ik weet zeker dat jij binnen een paar dagen jouw volle waarde inziet en geen seconde meer kijkt naar jouw concurrenten.

 

En wat zij dan aan tarieven hanteren, is helemaal niet interessant meer.

 

 

Nou dit was ‘m voor vandaag 😊

 

Ik wens je nog een hele mooie dag toe en tot snel!

 

 

Liefs,

Elise