#11 – 3 overeenkomsten tussen het moederschap en ondernemen

Je denkt misschien: wat hebben moeder zijn en ondernemen nou met elkaar te maken?

 

Heel veel kan ik je vertellen! Ik ben er de laatste tijd achter gekomen dat deze twee delen van mijn leven enorme raakvlakken hebben. Zo haal ik lessen uit het ondernemen die ik kan toepassen op het moederschap, en juist andersom. In deze blog ga ik dieper in op de overeenkomsten die ik zie tussen het moederschap en ondernemen. Stay tuned!

 

Moederschap en ondernemen

 

Allereerst even terug naar hoe het voor mij allemaal begon. Ik ben nu moeder van een driejarige dochter en achtjarige stiefzoon en fulltime ondernemer. Maar toen ik net moeder werd, werkte ik nog meer dan veertig uur in de week voor een groot corporate bedrijf. Het bedrijf ging reorganiseren en het kwam erop neer dat ik moest verhuizen als ik mijn baan wilde houden. Ik zag dat niet zo zitten, dus besloot ik mezelf weg te laten reorganiseren. 

 

Ik vond het op dat moment niet leuk, maar besloot wél om voor mezelf te beginnen. Want ik had toch zoveel ambitie? Waarom begon ik dan niet voor mezelf? Ik maakte de sprong en het is voor mij een ontzettend goed idee geweest om zelfstandig ondernemer te worden. Juist in combinatie met het moederschap. Mijn man reist veel voor zijn werk en hij besteedt genoeg tijd aan ons gezin, maar de zorgrol komt voor het grootste deel op mij neer. 

 

Als mijn dochter ziek is, kan ik bij haar zijn 

 

Daarom is het voor mij belangrijk dat ik flexibel ben. Als mijn dochter ziek is, kan ik gewoon bij haar zijn. Ook gaan in Frankrijk – waar wij nu wonen – kinderen iedere dag naar de buitenschoolse opvang. Niet dat ze daar slechter van worden, maar voor mijn dochter hoeft dat nu nog niet. Dat geeft mij zóveel vrijheid en ik kan er echt voor haar zijn. Juist het ondernemerschap zorgt ervoor dat ik andere keuzes maak op het gebied van moeder zijn.

 

Wat zie ik dan als de grote overeenkomsten tussen beide vlakken in mijn leven? Hier komen ze!

 

1 – Soms gaat het compleet anders dan je verwacht

Of beter gezegd: every level has a new devil. Ik ben een groot fan van strategie. Ik hou van ‘meten is weten’ en ik ben graag in control over wat er gaande is in mijn bedrijf. Maar ook al heb je nog zoveel ervaring en ben je nog zo goed voorbereid: dingen lopen anders dan je verwacht. Laat ik een voorbeeld noemen. Laatst deed ik een soft launch van mijn online programma. Mijn verwachting was dat de eerste klanten pas na een paar dagen zouden binnenstromen en dat ze via een advertentie zouden komen. Wat bleek? Eén minuut na de aankondiging had ik de eerste klant al binnen. Via Instagram nog wel. Dit kwam voor mij heel onverwacht! Dit soort dingen gebeuren ook vaak met mijn dochter. Je kunt je kind nog zo goed kennen, maar ze veranderen echt voor je neus. Bijvoorbeeld als ik met haar boodschappen doe. Het ene moment is ze een zoet en braaf meisje dat rustig in het winkelkarretje zit, het volgende moment is ze een complete terrorpeuter die niet meer wil zitten, alle tomaten zélf wil pakken en bij iedere reep chocolade roept: die wil ik, eten eten! Na zo’n sessie zette ik me de volgende keer schrap en wat denk je? Is ze ineens weer heel lief. Kortom: het loopt altijd anders dan je verwacht.  

 

2 – Alles wat je aandacht geeft, groeit. 

Dit gezegde klopt volledig voor je business: des te meer tijd, energie, geld en positiviteit je investeert in je bedrijf, des te meer het floreert. Ik geloof er heilig in: at one point it will pay off. Hetzelfde geldt voor je kind. Ik zie zoveel ouders die naast hun kind op de bank zitten, maar op hun telefoon bezig zijn. In dat geval is er geen sprake van echte aandacht voor je kind. En ja, ik doe dat ook. Maar ik vertel mijn dochter dat ik nu aan het werk ben en daarna geef ik haar heel bewust aandacht. Ik zie hoe mijn dochter opbloeit van de aandacht van mij of mijn man en ik denk dan: het is zo belangrijk om haar onverdeelde aandacht te geven. En let op, want dit werkt op meer punten in je leven. Ga eens koken en écht aandacht aan je gerecht besteden. Het wordt vast lekkerder dan wanneer je wat in elkaar flanst terwijl je ondertussen tv staat te kijken.

 

3 – Structuur is ontzettend belangrijk. 

Nu denk je misschien: structuur? Dat hebben we vaker gehoord. Maar je kunt structuur op meerdere manieren bereiken. Mijn dochter heeft al 89 keer in het vliegtuig gezeten. Veel mensen zullen denken: dat kind heeft geen structuur gehad. Maar haar bed-ritueel was altijd hetzelfde, ze had altijd dezelfde slaapzak en speentjes. Als het even kan, plannen we alles om haar middagdutje heen. Ik heb er echt mijn best voor gedaan zoveel mogelijk structuur te creëren. Dat doe ik ook binnen mijn bedrijf. Ik vond het in eerste instantie moeilijk om op Instagram te posten, terwijl dit een groot onderdeel is van mijn zichtbaarheid. Ik zei op een gegeven moment tegen mezelf: het maakt niet uit hoe, maar ik ga drie of vier keer per week posten. Zo houd je de structuur erin en dat heeft mij enorm geholpen. Als je een week overslaat, is de drempel om te beginnen hoger en ben je je mojo kwijt. Structuur is een van de belangrijkste onderdelen van de groei van jouw business én het is belangrijk voor een relaxt en gelukkig kind. En als je kind blij is, ben jij dat ook 😉 Dit waren de drie grootste overeenkomsten die ik zie tussen ondernemen en het moederschap! Eigenlijk wilde ik niet over het moederschap praten in mijn podcast, want ik wil niet zo’n moeder zijn ‘die de hele tijd over haar kind praat’. Ik heb er toch voor gekozen het wel te doen, omdat ik steeds meer wil ownen wie ik ben en waar ik voor sta. En ik sta voor het feit dat ik moeder ben én een bad-ass droombusiness bouw. Ik leer dagelijks dingen binnen het moederschap en het ondernemerschap en voor mij is er niks leukers dit met jou te delen! Ik ben benieuwd of dit herkenbaar voor je is?

 

Liefs Elise