#3 – Positieve affirmaties inzetten voor jouw financiën

Wist je dat je positieve affirmaties in kan zetten voor jouw financiën?

 

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat dit geen über-zweverig verhaal wordt, maar een praktische manier om jouw money mindset te verbeteren.

 

Als het op geld aankomt, zijn we vaak geneigd dit op een negatieve manier te benaderen. Misschien herken je jezelf in één van de volgende gedachten.

 

“Ik kom altijd geld tekort”

“Ik verdien veel geld, maar ik krijg het niet”

“Dat kan ik toch nooit betalen”

“Geld maakt niet gelukkig”

 

Feit is dat geld altijd een onderdeel in je leven zal zijn. Het is het nummer 1 middel om in jouw dagelijkse levensbehoeften te voorzien. Geld zal altijd binnenkomen en weer uitgegeven worden. Op welke manier dan ook, the money will always flow in and out.

Dus waarom maak jij, van iets dat zó aanwezig is in jouw dagelijks leven, een negatief ding?

 

En natuurlijk weet ik dat er op een bepaalde manier een taboe heerst op het thema geld. Maar wordt het niet eens tijd om die te doorbreken?

 

Ik ken nog een andere levensbehoefte. Liefde. Stel je eens voor dat ik tegen mijzelf zou zeggen “Ik kom altijd liefde tekort” of “Liefde maakt niet gelukkig”… dan zou je mij waarschijnlijk het telefoonnummer van een psycholoog geven en denken “girl, why so negative?”.

 

Dus ja, goede vraag: “girl, why so negative?” Waarom ben jij negatief over geld? Komt het door je opvoeding of heb je een keer een negatieve ervaring gehad? Misschien fijn om dit voor jezelf eens te onderzoeken.

 

Blijf echter ook niet te lang in het onderzoek hangen (behalve als het je echt heel erg dwars zit, maar dan zou ik gelijk hulp van een professional inschakelen, zodat je er zo snel mogelijk aan kan gaan werken). Er is namelijk iets dat je vrij makkelijk in jouw leven kan implementeren en wat snel een impact kan maken op jouw money mindset.

 

Positieve affirmaties.

 

Een affirmatie is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Letterlijk betekent het: bevestiging, bekrachtiging. Een affirmatie is gebaseerd op het principe dat je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen.

 

Hoe vaak zeg je wel niet tegen jezelf dat iets fout zal gaan en dat het dan ook daadwerkelijk fout gaat. Stel jezelf eens voor dat je zou zeggen “Ik kan dit!” Of zoals Pipi Langkous zei “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”.

 

Probeer eens vanuit een helicopterview naar jezelf en jouw gedachten te kijken. Zijn de gedachten die je ergens over hebt wel daadwerkelijk waar? Helpen ze je verder? Zijn ze gebaseerd op angst?

 

Als dat het geval is, kijk dan eens voor jezelf op welke manier je dit zou kunnen omdraaien. Probeer de vertaalslag te maken van “Dat gaat fout” naar “Ja, maar wat als dit nou gewoon goed gaat? En maakt daar dan een affirmatie van. “Ik sta open voor een positieve uitkomst”.

 

Voel je dat? Hoeveel meer vertrouwen dit geeft?

 

En zo kan je ook een positieve vertaalslag maken naar jouw money mindset.

 

“Ik kom altijd geld tekort”. Is dit echt het geval? Of zou het voor jou ook mogelijk kunnen zijn om wel voldoende geld te hebben? Zet het eens om in een positieve affirmatie “Ik vertrouw erop dat ik altijd voldoende geld heb”.

 

“Dat kan ik toch nooit betalen” kan je omzetten naar “Op het juiste moment zal ik voldoende geld hebben om dit te kunnen betalen”.

En “Geld maakt niet gelukkig” is positief te benaderen door te zeggen “Ik geniet van geld”.

 

Door jouw gedachten over geld van negatief naar positief te brengen, zal je zien dat jouw houding ongemerkt gaat veranderen. Je gaat namelijk denken in mogelijkheden, in plaats van onmogelijkheden. Van “ik heb toch nooit genoeg geld” en je daarbij neerleggen, ga je in mogelijkheden denken. En door in mogelijkheden te denken, creëer je groei. En met groei creëer je een betere financiële situatie.

 

Een laatste tip die ik heb is om deze maand één negatieve gedachtegang om te zetten naar een positieve affirmatie en deze zoveel mogelijk te herhalen. De kracht zit hem in de focus en de herhaling en dat is dus echt heel belangrijk. Schrijf daarom de positieve affirmatie op een papiertje en hang dit in huis op een plek waar je regelmatig komt. En iedere keer dat je het papiertje ziet, spreek je jouw affirmatie hardop uit. Denk bijvoorbeeld aan de badkamerspiegel of de binnenkant van de wc-deur.

 

Ik wil jou heel veel succes wensen met het implementeren van positieve affirmaties in jouw dagelijks leven en ik zou het ontzettend tof vinden om van jou te horen wat ze voor jou veranderen.

Liefs, Elise