#4 – Hoe de Potjes-methode voor of tegen je kan werken

Eerder deze week vroeg een klant van mij: “Elise, moet ik nou echt allemaal potjes hebben om mijn inkomsten te verdelen?

 

Mijn reactie: “wat wil jij”?

 

Laten we vooropstellen dat ik gek ben op het creëren van helderheid en overzicht in je financiën. De potjes-methode kan daar een enorm goed hulpmiddel in zijn.

 

De potjes-methode is niet nieuw, maar is de laatste jaren veel bekender geworden door Profit First. Daarom zegt men vaak als ik het over de potjes heb: “O je bedoelt de Profit First methode?”. En nee, ik bedoel dan de potjes-methode, waar Profit First een bekend voorbeeld van is.

 

Welke potjes-methode je ook gebruikt, bottom line komt het erop neer dat je jouw inkomsten in diverse potjes verdeeld. Denk aan een potje salaris, belastingen, betalingen, sparen, investeringen. Dit zijn voorbeelden van mogelijke potjes die je dan ook vaak fysiek scheidt op diverse bankrekeningen.

 

Het doel hiervan is dat je niet onbewust geld uitgeeft (want het staat op de “grote hoop bankrekening”), maar er altijd voor zorgt dat je voldoende geld hebt om jouw rekeningen en belastingen te betalen en dat je ook bewust spaart voor latere investeringen of een grote persoonlijke uitgave.

 

Zeker als ondernemer met een eenmanszaak, waarin ons inkomen gelijk staat aan onze winst, kan het een valkuil zijn om al het geld op één rekening te laten staan.

 

Stel je voor dat je in een winkel staat en je loopt tegen een prachtige, maar € 200,- kostende, jas aan. Jouw brein denkt: “ik kan deze jas betalen, want ik heb nog € 5.000,- op mijn rekening staan.

 

Dat je echter van dit geld binnen een maand je aangiftes Inkomstenbelasting en Omzetbelasting van totaal € 3.000,- moet betalen en die ene rekening van jouw coach van € 1.500,- daar staat jouw brein op zo’n moment niet bij stil. En als jouw grote klant dan ook nog eens te laat betaald en je minder (of geen) geld op jouw rekening binnen krijgt, dan kan het zomaar zijn dat jij van een paar honderd Euro jouw boodschappen en hypotheek moet betalen.

 

En dat kan in theorie natuurlijk wel. Maar waar je jezelf op het ene moment rijk waande, voel je jezelf een paar weken later volledig in de stress over geld. En dat is voor niemand leuk.

 

Stel je nou voor dat je, zoals in dit voorbeeld, die € 3.000,- voor de belastingen en de € 1.500,- voor jouw coach op een aparte rekening had gezet, dan had er, op het moment dat je die prachtige jas zag, geweten dat je € 500,- op jouw algemene bankrekening had staan, waarvan je, in het slechtste geval, nog een paar weken van rond zou moeten komen. En de kans is heel groot dat je die jas dan had gezien als iets waar je naartoe zou kunnen werken. Of als een beloning inzetten, voor als die grote klant wel betaald heeft.

 

Maar goed, weer even terug naar mijn klant en haar vraag of zij echt ook met een potjes-systeem moet werken. En mijn antwoord was dus: “wat wil jij?”.

 

Misschien niet het antwoord wat je van een financieel adviseur verwacht, maar daarom ben ik ook geen financieel adviseur. Ik ben financieel coach. En het is mijn missie om vrouwelijke ondernemers zelfverzekerder en meer ontspannen te laten zijn als het gaat om de financiën in hun bedrijf.

 

En dat is geen one size fits all.

 

Want waar de ene ondernemer gek is op de helderheid van de potjesmethode, raakt de andere ondernemer juist in de stress van het idee dat ze constant al haar geld moet verdelen.

 

Deze onderneemster gaf aan dat haar eerder door een financieel coach was verteld, dat ze de potjes-methode moest volgen. En ook al begrijp ik in theorie dus het advies, voor haar zorgde dit voor heel veel stress.

 

En dit is dus precies waarom ik het zo belangrijk vind om naar de persoonlijkheid van de ondernemer te kijken. Het is nu eenmaal een feit dat we op het gebied van financiën (en überhaupt met een bedrijf) al een aantal regels moeten volgen. Dus waar dat niet hoeft, kijk ik liever naar welke manier van financieel management het beste past bij de ondernemer als persoon, zonder daarmee een goede en sterke financiële fundering van het bedrijf uit het oog te verliezen.

 

In het geval van deze onderneemster zijn we tot de conclusie gekomen dat het allerbelangrijkste is dat zij zeker weet dat ze genoeg geld heeft gereserveerd voor haar vaste lasten en haar belastingen. We hebben daarom berekend wat haar vaste lasten zijn per maand en hoeveel belasting ze verwacht te moeten gaan betalen. Dit bedrag maakt zij standaard 1x per maand over van haar “grote hoop” rekening, naar een aparte rekening, waarvan deze vaste lasten en belastingen betaald worden.

 

Het enige dat zij hoeft te doen is 1x per kwartaal met behulp van een berekentool te kijken of de te betalen belastingen nog overeenkomen met de hoogte van haar omzet en winst en of er iets is veranderd is in haar vaste lasten (denk aan verhoging huur of nutsvoorzieningen).

 

Mijn klant is nu veel minder gestresst, omdat ze weet dat er genoeg geld gereserveerd wordt voor de belangrijkste uitgaven, maar tegelijkertijd niet hoeft te werken met 5 of 7 verschillende potjes, wat je tegenwoordig vaak ziet. En omdat ik altijd een band opbouw met mijn klanten (wanneer je over financiën praat, gaat het ook al snel over angsten en dromen), is dit iets waar ik heel erg blij van word en eigenlijk gewoon vlinders van in mijn buik krijg. Het klinkt cheesy, maar dit is écht waarom ik doe wat ik doe.