Hallo lieve ondernemer!
Iedere week ben ik toch nog steeds zo blij en trots dat ik de ballen heb gehad om gewoon te starten met deze podcast, ook al is hij misschien nog niet perfect. De weken vliegen voorbij, maar iedere keer denk ik weer: o wauw, er staat alwéér een podcast online! Dus als allereerste wil ik vooral vandaag jou bedanken, lieve luisteraar, dat jij de tijd neemt om naar mij te luisteren! Ik hoop je te inspireren en motiveren om jouw cijfers sexy te maken!
Vandaag maak ik het iets minder praktisch en vertel ik je over mijn ervaring en grootste learning met mijn allereerste The Money Flow Manager klant.
Deze klant is niet mijn allereerste klant die ik ooit heb gehad. Ik ben mijn ondernemersreis namelijk begonnen met een consultancy bedrijf waarin ik ingehuurd werd (en soms nog wordt) door bedrijven die inzicht willen krijgen in hun cijfers met behulp van Excel Dashboards. Dit zijn vaak middelgrote tot grote bedrijven die veel handmatig werk verrichten om hun cijfers inzichtelijk te maken en ik word dan ingehuurd om dit te automatiseren. Hartstikke leuk werk, maar des te groter zo’n bedrijf, des te onpersoonlijker het vaak wordt. En dat miste ik.
Toen echter de zelfstandig ondernemers mij ook begonnen te vinden, kwam ik achter de volgende dingen:
- Dat veel van hen financiën maar als moeilijk en lastig zien.
- Dat veel van hen “gewoon maar wat doen” als het gaat om hun verkoopstrategie en dat deze vaak niet gebaseerd is om cijfers.
- Dat ze moeite hebben met hun eigen prijzen, omdat ze dit zichzelf niet waard vinden, of bang zijn te duur te zijn.
- Dat ze hun boekhouder het werk laten doen, maar soms geen flauw benul hebben wat hij doet of waar hij het over heeft.
En eerlijk gezegd waren er nog wel een paar dingen die ik opvallend vond, maar vooral ook deze laatste:
Het waren meestal vrouwelijke ondernemers die hier last van hebben.
Sorry girls, maar mannen ondernemen op een andere manier. Wel hebben zij weer hun eigen valkuilen. Zo creëren mannen vaker grotere schulden dan vrouwen en zit hun ego soms hun groei in de weg.
Het zette mij in ieder geval enorm aan het denken. Waarom zijn grotere bedrijven zo ontzettend gefocust op hun cijfers, sterker nog, dat is waar het volledige bedrijf op gestuurd wordt, terwijl veel (en ik zeg zeker niet alle) vrouwelijke ondernemers bijna in staat zijn om ervan weg te rennen? Even zwart/wit gezegd hè…
Maar wat ik vooral dacht was; hoe zonde is dat?! En hoe tof zou het zijn als vrouwelijke ondernemers erachter zouden komen wat inzicht in hun cijfers en een positieve money mindset voor hen en de groei van hun bedrijf zou kunnen betekenen?!
En tadaa, The Money Flow Manager was geboren.
Oeps, nu heb ik al aardig wat verteld, zonder toegekomen te zijn aan wat ik daadwerkelijk met je wilde delen. Story of my life.
Tijdens het opbouwen van dit nieuwe bedrijf (en als ondernemer weet je als geen ander hoeveel tijd dat kost), kreeg ik via via al vrij snel de gelegenheid om met mijn eerste The Money Flow Manager klant aan de slag te gaan. Supertof! Want op deze manier kon ik gelijk kijken of ik dit werk net zo leuk vond als dat ik van tevoren had verwacht.
En gelukkig vond ik het nóg leuker dan ik van tevoren had verwacht!
Maar ik liep ook tegen een aantal zaken aan. Sommigen lastiger dan anderen, maar het leek mij leuk om in ieder geval mijn grootste learning met jou te delen, zodat jij hier misschien als ondernemer ook iets aan hebt.
Dus hier komt ‘ie dan eindelijk!
Mijn klant had eigenlijk een vrij kort en bondige vraagstelling. En deze luidde: “ik heb geen flauw benul hoeveel geld ik in mijn bedrijf kan investeren en hoeveel ik aan mijzelf als salaris kan uitbetalen”.
Het allereerste wat ik dus gedaan heb is voor haar een overzicht creëren, waarin zij haar inkomsten en uitgaven van dit jaar tot nu toe kan zien en ziet hoeveel belasting ze maximaal zal moeten betalen. Deze bedragen bij elkaar opgeteld en afgetrokken zorgde ervoor dat we heel duidelijk zagen hoeveel zij onder aan de streep aan netto-winst overhoudt. Dit bedrag is vrij te besteden en kan je opsplitsen in een bedrag voor “salaris” en een bedrag om terug te investeren in het bedrijf.
Maar, dit bedrag onder aan de streep, viel haar tegen. Ze werkt namelijk enorm veel, is constant bezig met haar klanten, maar onder aan de streep kwam het bedrag dat zij aan haarzelf kan uitbetalen wel heel dicht bij haar ondergrens. In loondienst werkte ze zeker de helft minder aan uren en had ze 2x zoveel salaris. Ze vroeg zichzelf oprecht af waar ze het nu allemaal voor deed.
En dit was voor mij even schrikken. Net als zij viel ik even stil. Want ik ben ervan overtuigd dat weten hoe het ervoor staat altijd beter is dan maar in onwetendheid blijven hangen, de ene dag het gevoel hebbend dat je rijk bent, en de andere dag in een dip zitten, omdat je deep down voelt dat je er misschien toch niet zo goed voor staat als dat je zou willen.
Ik ben ervan overtuigd dat door te weten hoe je er financieel voor staat, je gerichte acties kan nemen om te groeien. Door te weten hoe jouw cijfers opgebouwd zijn, kom je erachter op welk deel je extra zou kunnen focussen om meer omzet te genereren of waar je juist te veel uitgeeft.
Maar voordat ik zover kwam in dit gesprek, zat mijn klant al in een dip. En dat was even schrikken voor mij.
Maar goed, de learning die ik hieruit mocht halen is de volgende.
Tijdens mij corporate tijd heb ik altijd gekeken naar de cijfers en dat was het. Cijfers waren een feit. “Punt” zeg maar. Bij zelfstandig ondernemers en zeker bij vrouwen, zit er vaak veel meer gevoel aan vast. Het is dan ook heel belangrijk voor mij als coach om dieper in de cijfers te duiken. Ze niet alleen voor een feit aan te nemen, maar ook te zien waar ze uit bestaan, met welke reden bepaalde uitgaves zijn gedaan en waarom bepaalde maanden minder inkomsten hebben.
Zo heeft deze specifieke klant moeite met twee dingen.
De eerste is dat ze het heel lastig vindt om haar prijzen te verhogen. Ze zit enorm vol qua werk. Heeft zelfs wachtlijsten, maar toch durft ze haar prijzen niet omhoog te doen. Natuurlijk is dat heel lief naar haar klanten, maar dat zij van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat werkt en haar gezin amper ziet, zal haar toch op een keer op gaan breken. Sterker nog, dat deed het dus al een beetje.
Ik heb haar proberen te laten inzien dat als zij haar prijzen zou verhogen, ze misschien minder klanten zal krijgen (wat haar angst is), maar dat ze uiteindelijk onderaan de streep meer tijd vrijhoudt, zonder op haar salaris in te hoeven boeten. Om op die manier de tijd die ze vrijhoudt te kunnen besteden aan het opzetten van haar online programma (wat haar wens is) en om uiteindelijk ook weer meer te kunnen genieten van tijd met haar gezin.
Gek genoeg is dit in theorie iets wat we allemaal lijken te begrijpen. Maar als het dan ineens echt over onszelf gaat en over de prijzen die we vragen, dan gaan we ineens twijfelen of we dit wel waard zijn. Nou lieve ondernemer… als jij zo overvol zit met klanten, dan denk ik zeker dat je het waard bent!
En daarnaast, als jij het jezelf niet waard vindt, dan houd je dus zelf jouw eigen groei tegen. Sta dan ook achter de keuze die je maakt om geen prijsverhoging door te voeren en daarmee ook niet meer inkomen te genereren. Direct en indirect.
Het tweede waar mijn klant tegenaan liep was het gevoel dat ze maar weinig geld had om te investeren in haar bedrijf. Toen heb ik haar laten zien waar ze dit jaar al in geïnvesteerd had. En hoe groot dat bedrag was bij elkaar opgeteld. En daar schrok ze van. Niet zozeer vanwege de hoogte van het bedrag, maar vanwege het feit dat ze dus al flink wat geïnvesteerd had, zonder echt dat gevoel te hebben.
Ook kwamen we erachter dat ze vrij perfectionistisch is en daardoor de keuze maakt om dingen zoveel mogelijk voor 100% neer te zetten in plaats van de “als het 80% goed is in het begin dan is het ook goed”. En daar is helemaal niks mis mee in mijn ogen. Mits je dan wel accepteert dat deze keuze betekent dat je vaker meer geld daarmee kwijt bent.
Zo… een heel verhaal om jou te vertellen dat mijn grootste learning dus was dat ik niet alleen naar de feitelijke cijfers moet kijken, maar dat er achter het inkomsten en uitgavenpatroon nog een heel stuk persoonlijkheid schuilt.
Natuurlijk wist ik van tevoren dat ik ook met de money mindset van mijn klanten aan de slag zou gaan, maar dat deze ook zo duidelijk doorschemert in de cijfers die er al zijn, had ik van tevoren niet echt zo door.
Nu ik het echter weet, zie ik alleen nog maar méér mogelijkheden om mijn klanten te helpen met het naar de next level te laten groeien van hun bedrijf!
En om bij mijn eigen woorden te blijven… dat vind ik dus kneiter sexy!
Hopelijk heb ik jou herkenning of inspiratie mogen geven met mijn learning. Ik zou het supertof vinden als je een berichtje voor mij achterlaat!
Tot volgende week weer topper!