#8 – Meten is weten

8 – Meten is weten

 

Ken je het gezegde “Meten is weten”?

 

Dit principe geldt net zo goed voor jouw cijfers als voor dat kastje dat nu net niet past op de plaats waar je hem bedacht had.

 

Ik kan mij echter voorstellen dat je niet weet wat er dan te meten valt en wat je daaruit op kunt maken. En vandaag ga ik jou hierover vertellen! Jeeehh! Of denk je nu eerder “neeehh”? In geval van dat laatste heb ik eerst een vraag voor je.

 

Waarom ben je ondernemer geworden?

 

Voor vrijheid? Om veel geld te verdienen? Om alleen maar te kunnen doen wat jij leuk vindt?

 

Allemaal prachtige redenen die ook voor mij gelden.

 

Ondernemen zonder te weten hoe jouw bedrijf ervoor staat, is als zitten onder een wankelend rotsblok. Als je niet in beweging komt, dan zit je je de hele tijd af te vragen of en wanneer het rotsblok gaat vallen. Zal hij net langs je heen scheren of word je gecrusht? Zal je een schrammetje hebben of raak je erger gewond? Hetzelfde geldt voor jouw bedrijf. Gaat het echt wel zo goed met jouw bedrijf of ontstaan er problemen? En bij problemen, loopt jouw bedrijf dan een schrammetje op of raak je failliet? Beter kom je dus in beweging. 

 

Voorbeelden van wat je zoal kunt meten binnen jouw business:

 

Opbrengsten versus kosten.

Heel kort door de bocht gezegd dien je altijd te zorgen dat jouw opbrengsten hoger zijn dan jouw kosten. Zijn ze dit niet, kijk dan waar je kunt besparen of waardoor je meer omzet zou kunnen genereren. Het verschil hiertussen, de winst zoals je weet, is namelijk feitelijk gezien jouw salaris.

 

Gefactureerde arbeidsuren versus werkelijke arbeidsuren.

Als je werkt met pakketprijzen, dan schat je vooraf in hoeveel tijd een project jou gaat kosten en dit aantal uren vermenigvuldig je met jouw uurtarief. Vaak ben je echter meer tijd kwijt dan je vooraf hebt ingeschat en “verlies” je tijd. En tijd = geld. Als jij bij gaat houden hoe lang jij daadwerkelijk bezig bent met specifieke projecten, dan leer je steeds beter in te schatten hoeveel tijd je ergens aan spendeert en kan je scherpere pakketprijzen aanbieden.

 

Te verwachten omzet versus gerealiseerde omzet.

Heb jij een financieel doel voor jouw bedrijf gesteld? Zo ja, hoe staat het er dan nu daadwerkelijk voor? Lig je voor op schema? Top! Keep on going! Lig je achter op schema? Dan weet je nu dat je actie moet nemen.

 

Omzet dit jaar versus vorig jaar.

Het meten hiervan kan om meerdere redenen interessant zijn. Heb je dezelfde bedrijfsvoering en producten als vorig jaar, dan kan je zien of je een groei doormaakt ten opzichte van vorig jaar. Wellicht zie je door deze meting dat een bepaald product veel beter verkoopt ten opzichte van vorig jaar, terwijl een ander product bijna niet meer wordt verkocht. Dat is informatie waarop je bijvoorbeeld promoties kunt sturen. Heb je een nieuw product toegevoegd en ben je gestopt met een oud product, dan kan je kijken of het nieuwe product het net zo goed doet als het oude.

 

Kosten dit jaar versus vorig jaar

Zijn er bepaalde kosten gestegen ten opzichte van vorig jaar? Is daar een goede reden voor? Als je dit niet in kaart brengt voor jezelf, dan kan jouw omzet misschien wel hetzelfde zijn als vorig jaar, maar als jouw kosten hoger zijn dan vorig jaar, dan houd je onder aan de streep minder winst over dan vorig jaar.

 

Er zijn nog veel meer financiële zaken die je kunt meten, maar als je deze bovenstaande in kaart gaat brengen, dan maak je al een enorm goed begin met het in control zijn over jouw cijfers. De meest gebruikte manieren om deze metingen te doen zijn via Excel of via een boekhoudpakket. In de meeste gevallen wordt er echter een combinatie hiervan gebruikt.

 

Kan het meten ook tegen je werken? Jazeker! Zo kan je ook te veel bezig zijn met de statistieken. Tot in de details zit jij de cijfertjes te bekijken, maar in actie komen doe je niet. Op zo’n moment is het meten meer een controle mechanisme en niet een ondersteunende tool voor jouw bedrijfsgroei.

 

Dit heb ik overigens op persoonlijk vlak precies hetzelfde met de weegschaal. Als ik een werkende weegschaal in de badkamer heb staan, dan ga ik er elke dag op staan. Ik heb namelijk wel een paar kilo’s te verliezen. Aan de hand van het dagelijkse getal besluit ik of ik die dag net zo veel of toch iets minder moet eten dan de dag ervoor. Althans, dat neem ik mijzelf voor. Dit is een valkuil waar ik zo’n 5 jaar geleden ook al intrapte en wat mij heeft doen besluiten de weegschaal af te schaffen en mij alleen maar te focussen op hoe ik mij voelde. Op de één of andere manier had die stomme plaat toch weer zijn weg gevonden naar mijn badkamer en ben ik er weer ingetrapt. Nu de batterij echter op is, heb ik besloten er geen nieuwe voor te kopen en weer op mijn intuïtie te vertrouwen.

 

Wat ik hiermee wil zeggen is vooral het volgende. Zijn alle statistieken en cijfers belangrijk voor jouw bedrijf? Ja, absoluut! Het is bijvoorbeeld mega belangrijk om te weten welke van jouw producten of diensten voor de meeste winst zorgt. Maar zorg ervoor dat ze niet leidend zijn op het moment dat jouw intuïtie een andere weg in wil slaan en bijvoorbeeld niet meer door wilt gaan met ditzelfde product of dienst, omdat deze niet meer past bij jou en jouw bedrijf.

 

Laat intuitie en feiten daarom altijd naast elkaar lopen. Juist door die combinatie te gebruiken heb je goud in handen!

 

Liefs,

Elise