Hallo lieve onderneemster,
Waar baseer jij jouw tarieven op?
Prijzen en tarieven. Vaak een lastig puntje. Zeker voor dienstverlenende ondernemers.
Verkoop je producten, dan heb je te maken met jouw inkoopkosten, dit noem je directe kosten. En daarnaast met indirecte kosten, ook wel de overheadkosten. Dit zijn kosten die niet direct te maken hebben met het product zelf, maar die je wel moet betalen. Denk aan huur opslagruimte of fulfillmenthouse, verpakkingsmaterialen, huur personeel, electra etc. Vervolgens verhoog je deze kosten met de winst die jij per product wilt behalen.
Veel dienst-ondernemers kijken echter naar de prijzen die hun concurrenten vragen en vragen hetzelfde of gaan hier net onder zitten. Ik vraag mij dan echter af… past deze prijs dan wel bij jou en jouw bedrijf?
Eén van de eerste dingen die je als startend ondernemer doet is nadenken over jouw diensten en vervolgens… welke prijs hang je daar nou aan.
Ook ik heb in het begin moeite gehad met het bepalen van mijn prijzen. Ik heb echter door mijn finance achtergrond een handige truc om in ieder geval op een gefundeerde manier jouw tarief te kunnen bepalen. En deze wil ik natuurlijk graag met je delen!
Allereerst bepaal je hoeveel uur je per week wil en kan werken. Waarom? Omdat een ondernemer die 50 uur per week werkt meer uren de tijd heeft om haar geld te verdienen dan een ondernemer die 24 uur per week kan of wil werken.
Dan bepaal je hoeveel van deze uren je daadwerkelijk kan en wil besteden aan het werken met klanten. Dit noem je declarabele uren. De overige uren besteed je aan alle omliggende zaken, zoals social media, administratie etc. Reken dit aantal uren om naar een maand (gemiddeld 4,35 weken per maand).
Vervolgens tel je alle vaste lasten die je hebt zowel binnen jouw bedrijf als prive bij elkaar op. Je moet deze immers van jouw declarabele uren kunnen betalen.
Stel: jij hebt per maand € 1.500,- aan vaste lasten (zowel prive als in je bedrijf) en je hebt per maand 50 declarabele uren. Dan maak je de volgende som.
1500 : 50 = 30 -> als jij deze prijs per uur vraagt, dan kan jij al je vaste lasten betalen.
maar… nog niet jouw inkomstenbelasting. En je bouwt ook geen spaargeld op… en wat nou als het een keer tegen zit en je een buffer nodig hebt?
Vermenigvuldig deze prijs per uur dan ook altijd met minimaal 2. En misschien zelfs wel iets meer.
Kan je hier iets mee?
Ik hoop dat ik je het makkelijker heb gemaakt door je een gefundeerde manier van het tariefberekenen te geven.
Ik wens je nog een hele mooi dag toe en tot snel!