#29 – Wat je absoluut niet moet vergeten bij een barterdeal

Onder ondernemers is hij bekend en veelgebruikt: de barterdeal. Jij doet wat voor mij en ik doe wat voor jou. Deze ruilhandel lijkt ideaal, want zo ben je – zeker als starter – geen geld kwijt en heb je toch de diensten die je nodig hebt. Maar veel ondernemers vergeten iets belangrijks als het gaat om barterdeals. In deze blog leg ik uit wat dat is.

 

Als je een barterdeal met iemand afspreekt, is het idee dat je niét voor de dienst hoeft te betalen. Je betaalt immers met jouw tijd. Stel jij bent tekstschrijver en je maakt een deal met een webdesigner: de designer maakt een website voor jou en jij schrijft teksten voor de designer. Jullie steken er een gelijk aantal uren in, en klaar is kees.

 

Barterdeal ondernemers

Dit is precies waar het misgaat. Want daarmee is het niet klaar. Ook al heb je een barterdeal afgesproken, dan ben je alsnog verplicht een factuur te sturen voor jouw diensten. Ook als die factuur een waarde heeft van nul euro. Sterker nog: wat je eigenlijk moet doen is een factuur sturen van de waarde van jouw dienst en daarop apart vermelden dat jij honderd procent korting geeft. 

 

Degene die de wederdienst geleverd heeft, moet ook een factuur aan jou sturen. Zo krijg je allebei een factuur en die streep je tegen elkaar weg in de administratie. Zo hoef je uiteindelijk niets te betalen, maar heb je de barterdeal wel netjes genoteerd in de boekhouding van jouw bedrijf.

 

Belastingvoordelen

Nu denk je misschien: wat een gedoe. Maar naast dat het jouw plicht is als ondernemer om de administratie op orde te hebben, zitten er ook voordelen aan het sturen van een factuur. De Belastingdienst ziet jou – kort door de bocht – als ondernemer als je meer dan 1225 uren per jaar aan je bedrijf besteedt en meer dan drie opdrachtgevers hebt. Stel dat je beginnend ondernemer bent, wil je voor iedere dienst een factuur kunnen sturen. Ook voor een barterdeal. Met die factuur toon je namelijk aan dat je een project hebt gedaan en dat je opdrachtgevers hebt. Misschien is de opdrachtgever van de barterdeal wel jouw broodnodige derde!

 

Je kunt op deze manier ook makkelijk een halve barterdeal afspreken met een ondernemer. Een voorbeeld: jij wilt diensten ruilen met een andere ondernemer, maar jouw dienst is eigenlijk meer waard dan die van de ander. Je kunt dan afspreken een factuur naar elkaar te sturen. Jouw factuur is 1500 euro, die van de ander 1000 euro. Dit streep je tegen elkaar weg en zo hoeft de ondernemer waarmee je de afspraak maakte alleen de 500 euro aan jou te betalen. En de barterdeal staat zo netjes in jullie administratie. Zo doe je aan barterdeals, maar geef je elkaar wél de waarde die voor een dienst staat.

 

Nadelen van barterdeals

Ik vind dat een belangrijk punt bij barterdeals: waarde. Sommige afspraken verlopen fijn en monden zelfs uit in een langdurige samenwerking. Misschien is diegene die eerst jouw website ‘gratis’ maakte, nu een vast aanspreekpunt. Wie weet betalen jullie elkaar inmiddels gewoon voor de diensten. En soms heb je zo’n klik met een andere ondernemer dat jullie uitgroeien tot businessbuddy’s.

 

Maar soms kan het ook minder lekker lopen. Ik heb zelf nooit gebruik gemaakt van een barterdeal, omdat ik denk dat er af en toe ongelijke waarde ontstaat. Dat heeft ermee te maken dat je niet altijd weet hoeveel tijd er in de dienst van de andere ondernemer zit. De meeste mensen denken bijvoorbeeld dat mijn Excel-spreadsheets in een paar uurtjes klaar zijn, maar in werkelijkheid zit daar véél meer tijd in. En om terug te komen op het voorbeeld van de webdesigner. Misschien weet jij als designer niet hoeveel tijd er in SEO-teksten steekt. Als je ‘maar een paar’ teksten krijgt, voelt het als weinig en ongelijk. Het lijkt voor jou alsof je meer levert dan je terugkrijgt.

 

Gratis werken

Bij barterdeals is er nog een lastig punt. Want wat doe je als webdesigner als de tekstschrijver vraagt of je toch iets kunt aanpassen aan de website? Tegen een klant zou je zeggen: dat is prima, maar dan moet je voor die uren betalen. Maar bij een barterdeal was die betaling juist niét het idee. Het is een grijs gebied of je daar dan geld voor kunt vragen of niet.

 

Ook heb ik het gevoel dat wanneer iemand niet betaald wordt, diegene af en toe minder gemotiveerd is. Misschien is dit een vooroordeel van mij, maar ik deed in het begin van mijn onderneming weleens een gratis project om feeling te krijgen met het werk. Maar wanneer je te vaak opdrachten gratis doet, ben je daar minder gepassioneerd over. Als ondernemer wil je namelijk wél je brood verdienen met je bedrijf.

 

Ik ben er dus persoonlijk voorzichtig mee, maar ik weet dat barterdeals kunnen werken. Zeker voor startende ondernemers is het fijn. Ik zie oproepen voor deze deals regelmatig voorbijkomen in Facebookgroepen met ondernemers. Weet in ieder geval áls je er eentje doet, dat je wel een factuur moet sturen!

 

Hoe denk jij over barterdeals? Ik ben heel benieuwd! Stuur me een berichtje op Instagram of LinkedIn en ik praat graag met je verder!

 

Als je deze post en podcast interessant vond, dan vind je ook vast deze informatie over uitbesteden leuk om te luisteren of te lezen!