#13 – 4 tips om je financieel voor te bereiden op 2021 – part 2

Decembermaand = vooruitkijkmaand! Daarom geef ik in december iedere week tips om jouw bedrijf financieel klaar te stomen voor 2021. 

 

Heb je die van vorige week gemist, klik dan HIER

 

Eerder gaf ik al praktische tips over boekhoudpakketten, financiële structuur en potjes. Nu gaan we door met deel twee van jouw financiële voorbereiding: de begroting voor het komende jaar. Hoe je die maakt? Ik leg het uit in drie simpele stappen.

 

Hoe maak je een begroting

Eigenlijk verandert er niet zo veel van 31 december naar 1 januari, maar het is fijn om de grote lijnen voor je bedrijf op papier te zetten voor 2021. In de corporate wereld – waar ik vroeger werkte – wordt elk jaar een begroting gemaakt en daarom is het voor mij heel normaal. Maar ook voor je eigen onderneming wil je een plan maken en jezelf accountable kunnen houden voor dit plan.

 

Krijg je een beetje de kriebels van een begroting en jezelf accountable houden? Geloof me: je kunt er altijd van afwijken. Als je plannen maakt voor een heel jaar, hoef je je daar niet per se een heel jaar aan te houden. Neem als voorbeeld 2020. Niemand zag de coronaperiode aankomen (toch?) en daardoor zijn er heel wat plannen en begrotingen in de war geschopt. Een begroting maak je om leidraad en houvast te hebben voor het nieuwe jaar, zodat je weet waar je naartoe wilt. Daarbij is het juist handig om ook flexibel te blijven.

 

In mijn methode maak je een begroting in drie stappen. Ik combineer daarbij een stukje strategie met een stukje gevoel en intuïtie. Zo is de begroting van jouw bedrijf niet alleen op harde cijfers gebaseerd, maar ook op waar jij energie van krijgt. Hieronder deel ik de drie stappen met je om een begroting te maken.

 

Stap 1: Bepaal waar jij de meeste energie uit haalt  

Voordat je aan de slag gaat met de cijfers, adviseer ik om een reflectiemoment voor jezelf te pakken. Houd een middag vrij en ga wandelen, neem een bad of ga lekker in je kantoor zitten als dat voor jou goed voelt. Kijk terug op het afgelopen jaar (of de afgelopen jaren) en stel jezelf de vraag: wat vond ik het allerleukste om te doen in mijn bedrijf? Wat zijn dingen die mij energie geven en waar ik gelukkig van word? Het maakt niet uit hoeveel geld iets oplevert. Krijg je energie van het maken van podcasts – zoals ik – of juist van de interactie op Instagram? Word je blij van je groepstrajecten, of van je online programma? Alle dingen waar je energie van krijgt, komen op de lijst.

 

Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is datgene te doen wat je echt leuk vindt. Als je passie hebt voor de dingen die je doet, straal je dat uit naar klanten. Ook ben jij het waard om dingen te doen waar je energie van krijgt. Wij zijn gewend aan het idee dat je altijd maar hard moet werken en dat het lastig moet zijn. Natuurlijk komt er altijd een vorm van hard werken om de hoek kijken: niemand is rijk of succesvol geworden van niets doen. Maar dat betekent niet dat alles alleen maar moeilijk is.

 

Daarom is het in deze stap ook belangrijk dat je de werkzaamheden opschrijft waar je juist géén energie van krijgt. Misschien ga je deze dingen niet schrappen, maar je kunt wel kijken of ze kunt vervangen. Een voorbeeld uit mijn eigen bedrijf: eerst schreef ik de teksten bij mijn podcasts zelf om beter vindbaar te zijn in Google. Naarmate ik langer podcasts maakte, merkte ik dat het schrijven me juist uit de flow haalde. Ik wilde gewoon vertellen. Ik begon er zelfs tegenop te zien om podcasts te maken en besloot daarom een tekstschrijver in te zetten. Zo houd ik weer energie en tijd over voor de dingen die ik het allerleukste vind!

 

Als je eenmaal op een rijtje hebt waar je energie uithaalt, koppel je daar bedragen aan. Bepaal hoeveel deze werkzaamheden jou opleveren binnen je bedrijf. Als je nieuwe ideeën hebt waar je enthousiast van wordt, bedenk meteen wat deze gaan kosten en kunnen opleveren. Bepaal de bedragen eerst per maand en zet ze daarna om naar het hele jaar.  

 

Stap 2: Bekijk wat je nodig hebt qua inkomsten

Nu is het tijd om op een rijtje te zetten hoeveel geld je nodig hebt, zowel privé als zakelijk. Maak daarom twee overzichten. Eentje voor je privé-uitgaven met alle vaste lasten. Kijk hierbij ook naar spaarpotjes. Bijvoorbeeld voor vakanties of als je privé wilt investeren in vastgoed. Maak daarnaast nog zo’n overzicht voor alle uitgaven binnen jouw bedrijf. Denk aan alle licenties en abonnementen (bijvoorbeeld Mailblue of Webinargeek).

 

Aan de hand van deze bedragen kun je vervolgens je omzetdoel bepalen. Hierbij zijn de begrippen nettowinst en brutowinst belangrijk. De nettowinst is het bedrag dat je jezelf kunt uitbetalen om van te leven en te sparen. De brutowinst is dit bedrag mét alle belastingen erbij. Hoeveel belasting jij moet betalen, is afhankelijk van de winst die je maakt. Je kunt dit simpel uitrekenen door te kijken naar de belasting die je vorig jaar betaalde. Verwacht je nu meer winst, dan reken je iets erbij. Verwacht je minder winst, reken dan iets minder voor de belastingen. Persoonlijk ben ik meer fan van een op maat gemaakte berekening, maar zo kun je in ieder geval een goede inschatting maken. Als je de brutowinst hebt bepaald, tel je daar de kosten die jij in je bedrijf maakt bovenop. Het bedrag waar je na deze berekening op uitkomt, is je omzetdoel.

 

Stap drie: Combineer stap één en twee en voila, hier is je begroting

Als je jouw omzetdoel weet, ga je terug naar de bedragen bij stap één. Tel deze bedragen bij elkaar op en kijk hoeveel omzet je kunt behalen met de dingen die jij leuk vindt om te doen. Waarschijnlijk komt dit niet precies overeen met je omzetdoel (als wel: superfijn!). Als je op minder uitkomt, is het tijd om keuzes te maken. Want ook dat hoort bij ondernemen. Je kunt besluiten er iets naast te doen – wat je minder leuk vindt – zodat je aan genoeg omzet komt, of je kunt prijzen verhogen om meer omzet te generen. Als dit beide niet voor jou werkt, kun je bijvoorbeeld proberen of je ergens kunt besparen in je privé-uitgaven of in je zakelijke kosten.

 

Dus nog een keer op een rijtje:

  1. Bepaal de werkzaamheden waar je de meeste energie van krijgt
  2. Bepaal hoeveel inkomsten je nodig hebt en bereken je omzetdoel
  3. Bekijk of je met de dingen die je leuk vindt je omzetdoel kunt halen en schaaf bij wanneer dat niet zo is

Met deze drie simpele stappen maak jij een killer begroting voor 2021! Moet je dat al in december doen? De toch al zo drukke maand? Wat mij betreft niet. Als jij het niet ziet zitten om nu met een begroting aan de slag te gaan, geniet dan vooral lekker van de feestdagen. Het hoeft niet allemaal voor het nieuwe jaar. Als je er in januari mee begint, is dat helemaal goed. Ik hoop dat ik je met deze tips handvatten heb gegeven voor het voorbereiden op het nieuwe jaar en specifiek het maken van de begroting. Heb je vragen? Wil je samen kijken naar de begroting of wil je meer weten over het berekenen van de belastingen? Stuur me een berichtje!