Dit is alweer de laatste podcast van het jaar! En daarmee ook de laatste podcast van mijn serie in december om jouw bedrijf financieel voor te bereiden op 2021. Ik besprak eerder al de administratie, het maken van omzet- en winstdoelen en het tracken ervan. Nu is het tijd voor een stukje money mindset!
Money mindset
In de afgelopen anderhalf jaar is money mindset een hot item geworden. Je hoort er steeds meer over en ik heb soms het gevoel dat je over de coaches valt die praten over money mindset, omdat het een soort van hip is. Maar hip of niet, er zit zeker een bepaalde waarheid in. Ik zie zo vaak gebeuren dat een onderneemster zichzelf bepaalde dingen heeft aangepraat, die niet per se waar zijn. En eigenlijk denk ik dat we dat allemaal doen.
Ik deelde eerder een Instagram-post over confirmation bias. Dit betekent dat je onbewust altijd op zoek bent naar iets wat jouw overtuiging of mening bevestigt. Ik zal een voorbeeld noemen. Ik had een introductiegesprek met een onderneemster die een traject bij mij gaat volgen. Zij vertelde ‘dat ze al haar hele leven slecht was met cijfers’. Ze zei dat ze vroeger op de basisschool ook al slecht was in rekenen en nu nooit écht naar haar cijfers keek, omdat ze er toch geen feeling voor had. Mijn eerste gedachte was: dat zullen we wel zien.
Confirmation bias
Ik besef me dat deze onderneemster – net als ieder ander – ergens van overtuigd is. Zij denkt dat ze niet goed is met cijfers. Ze opent haar spreadsheet met cijfers, snapt niet alles en denkt meteen: zie je wel, ik ben niet goed met cijfers. Mijn ervaring leert dat je cijfers door en door moet kennen om ze echt te snappen. Mensen die goed zijn met cijfers hebben vooral heel veel ervaring met deze cijfers. Zodra jij met regelmaat naar de cijfers gaat kijken, krijg jij die ervaring ook! Misschien kom je er dan ineens achter dat je je eigen cijfers wél begrijpt.
Dat was precies wat er gebeurde in de sessie met deze onderneemster. Want toen ik haar vroeg hoe ze haar cijfers organiseerde, bleek ze een Excel-spreadsheet te hebben waarvan ze precies kon vertellen waar alles stond en wat alle cijfers betekenden. Dus ik vroeg haar: wie zegt dat jij niet goed bent met cijfers? Uh, daar had ze niet écht meer een antwoord op.
Negatieve overtuigingen
Ik zal ook een voorbeeld van mezelf noemen. Ik vertelde mezelf vroeger dat ik niet goed was in talen. Ondertussen spreek ik er vier. Dat is min of meer per ongeluk gegaan, want ik heb me daar niet actief mee beziggehouden omdat ik ervan overtuigd was dat ik niet goed was in talen. Ik kan dat mezelf nu blijven vertellen, maar is het wel waar? Dit is precies wat confirmation bias met je doet. Je zoekt altijd naar bewijs voor je eigen overtuiging. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor politiek. Stel dat jij je aangetrokken voelt tot een bepaalde politieke partij, dan zoek je redenen waarom je voor die partij kiest.
We hebben er dus allemaal last van, die confirmation bias. Bij een positieve gedachte is het helemaal niet erg. Als jij blij bent met een bepaalde overtuiging is dat hartstikke fijn, of die overtuiging nu waar is of niet. Maar het gaat juist om die negatieve overtuigingen. Als je ergens van baalt, als je er een vervelend gevoel bij krijgt. Bijvoorbeeld een brok in je keel, nare vlinders in je buik of niet zo goed kunnen ademen. Stel jezelf bij die overtuigingen de vraag: is het hetgeen wat ik denk echt waar? Ook dan zal je merken dat je op zoek gaat naar bewijzen. Maar leg deze bewijzen eens onder de loep: is het een feit? Of is het nog steeds een overtuiging gebaseerd op gevoel? Ik heb op dit gebied veel van mijn coach mogen leren het afgelopen jaar. De vraag ‘is het daadwerkelijk een feit?’ vind ik zo goed. Als je jezelf die vraag durft te stellen, gaat er een wereld voor je open. De vraag stellen is eng, want het kan je aan het wankelen brengen, maar het kan je ook enorm verder helpen.
Welke overtuigingen houden jou tegen?
Van confirmation bias gaan we naar money mindset. Hoe zit het met jouw money mindset ten opzichte van 2021? Durf jij te staan voor de doelen die je hebt gesteld? Geloof je dat je die doelen kunt halen? Of vind je het nog moeilijk? Dat laatste mag, er is niks mis mee. Totdat het je dwarszit en tegenwerkt. In dat geval zouden dingen anders mogen. Stel jezelf de vraag: in hoeverre ben ik klaar voor 2021? Ben je nog bang voor de invloed van de corona-situatie? Ben je open-minded om te kijken naar andere manieren van omzet genereren? Ben je er nog steeds van overtuigd dat cijfers niet jouw ding zijn? Zelfs als jij weet dat deze overtuigingen ondertussen al niet meer voor je werken? Kun je aan deze overtuigingen werken? Durf je stappen te zetten? Dit is allemaal money mindset. En mindset is zó belangrijk.
Ik wil je meegeven voor het nieuwe jaar om niet alleen te kijken naar je bedrijf vanuit de feiten, de cijfers en de strategie, maar ook naar de overtuigingen die jou nu tegenhouden in jouw ondernemersreis. Of de overtuigingen die in ieder geval niet meewerken. Misschien kun je die wel omzetten. Misschien kun je een goed voornemen maken voor 2021 en zeggen: dát ga ik nu niet meer doen.
In december heb ik de hele maand tips gedeeld om jouw bedrijf financieel klaar te stomen voor 2021. Maar ik heb het nog over mijn eigen financiële plannen gehad! Dat komt omdat die nog niet helemaal scherp staan. Ik denk nog veel in mogelijkheden en ben bepaalde zaken nog aan het uitzoeken. Ik vind dat helemaal goed, want niemand zegt dat je alles al vóór het nieuwe jaar op een rijtje moet hebben. Ik weet zeker dat ik in het nieuwe jaar ineens die duw krijg waarvan ik denk: yes, nu weet ik wat ik wil, waar ik naartoe wil en welke bedragen ik daaraan koppel. Ik houd namelijk van een nieuw begin. Wanneer ik al mijn plannen scherp heb, ga ik deze zeker met jullie delen. Want ik heb er absoluut geen problemen mee om over cijfers te praten!