Ben jij bang om geld uit te geven? Durf je eigenlijk niet te investeren in je bedrijf terwijl je daar wel van droomt? Krijg je het al benauwd bij een financiële investering in jezelf? Je bent niet de enige die daar last van heeft. De vraag is natuurlijk: waarom voel je die angst? In deze blog leg ik uit hoe je erachter komt waarom jij bang bent om geld uit te geven. Tipje van de sluier? Het kan er zomaar mee te maken hebben dat jij niet genoeg inzicht in je cijfers hebt!
Sommige coaches zeggen: geld moet rollen, geef het lekker uit en investeer die euro’s in jezelf. In theorie ben ik het daar helemaal mee eens. Want geld is energie. Dus het gaat eruit en komt er weer in. Maar soms moet je denken aan je vaste lasten en kun je niet onbeperkt uitgeven. Er is niets mis met een beetje zuinigheid op z’n tijd. Ik vind dat er een gezonde balans moet zijn bij het uitgeven van geld.
Angst om geld uit te geven
Maar als je báng bent om geld uit te geven, zit er misschien iets niet goed. Veel ondernemers denken tegenwoordig bij het woord ‘angst’ meteen aan mindset. Misschien is je money mindset niet goed en ben je daarom bang geld uit geven. Dat kan. Maar laat me eerst iets anders met je delen.
Een klant van mij volgde een tijdje geleden mijn traject. Al in de eerste sessie zei ze: “Help, ik ben bang om geld uit te geven.” Ze vertelde dat ze niets uitgaf, omdat ze het geld toch niet had. Ze betaalde zichzelf een klein beetje salaris, maar daar bleef het bij. Deze klant dacht dat al het geld dat op haar rekening stond naar de belasting zou gaan. “Ik weet ook niet precies hoeveel ik daadwerkelijk heb, maar ik ga ervan uit dat ik niets overhoud”, vertelde ze in onze sessie.
Inzicht in je cijfers
In eerste instantie start ik dan altijd met inzicht krijgen in de cijfers. Ik maakte een overzicht voor deze klant met haar omzet per maand en alle kosten: de kosten die maandelijks terugkeerden en de kosten die eenmalig waren (bijvoorbeeld het maken van een website). Ik creëerde een op maat gemaakte berekening voor de inkomstenbelasting, zodat ze précies wist hoeveel ze volgend jaar aan belasting kwijt was. En dat ook alvast opzij kon zetten.
Met dit overzicht kreeg deze klant echt inzicht in haar cijfers. Ze zag bijvoorbeeld dat haar omzet hoger was in de maand dat ze een lancering deed en lager toen ze een maand vakantie nam. Ze zag hoeveel ze per maand daadwerkelijk overhield. En dat bleek niet nog een stuk maand te zijn, maar een stuk geld!
Dromen waarmaken
Alleen al dit overzicht zorgde bij deze klant voor zoveel inzicht in haar cijfers. En wat bleek? Ze was helemaal niet bang om geld uit te geven toen ze eenmaal wist dat ze genoeg had! Nu ze wist dat er financiële ruimte was, durfde ze de keuze te maken om wél te investeren. Zo is ze in zee gegaan met een coach waar ze al heel lang mee wilde werken. Voor haar een droom die uitkwam. “Ik dacht nooit dat het voor mij was weggelegd, want ik dacht niet dat ik het kon betalen”, vertelde ze. Doordat ze inzicht in haar cijfers kreeg, wist ze dat ze deze investering kon doen.
Ook besloot ze naar aanleiding van haar cijfers zichzelf een maand vrij te geven. En daar alvast geld voor te reserveren zodat ze zichzelf salaris kan uitbetalen in die maand. Vorige keer dat deze klant vakantie nam, voelde ze zich een beetje onrustig. Omdat er geen geld binnenkwam als zij niet werkte. Maar door haar inzicht en systeem van geld opzijzetten voor vakanties, is ook dat verleden tijd. Ik vind die omslag zo mooi om te zien bij mijn klanten.
Money mindset
Zo zie je maar. Angst voor het uitgeven van geld hoeft niets met je money mindset te maken te hebben. Mijn klant had helemaal geen belemmeringen op dit gebied, alleen geen inzicht. Ik vind money mindset soms een beetje te gehypet. Ik ben compleet voor businesscoaches en ik zie de waarde er enorm van (ik werk zelf ook met eentje). Maar stel je voor dat een businesscoach bij deze klant meteen ging praten over money mindset toen ze vertelde dat ze geen geld uit durfde te geven.
Het kan zomaar zijn dat er dan problemen aangehaald worden die er niet zijn. Of erger: dat je er nieuwe problemen mee creëert. Het enige probleem was in dit geval dat er simpelweg te weinig inzicht was in de cijfers! En daar kunnen businesscoaches vaak niet bij helpen. Dus angst voor geld uitgeven hoeft zeker niet aan je money mindset te liggen. Ook al is dat nog zo’n hype.
Belemmerende gedachten over geld
Natuurlijk kunnen belemmerende gedachten en overtuigingen over geld soms wél de oorzaak van je angst zijn. Stel je hebt inzicht verkregen in je cijfers: je weet wat er in- en uitgaat en dat er financiële ruimte is, maar je durft nóg niets uit te geven. Dan moet je verder kijken. Misschien heb je de overtuiging dat het geld op jouw bankrekening alleen maar minder wordt als je het uitgeeft en niet meer groeit. Daardoor durf je niet uit te geven, zelfs als je weet dat de investering een verbetering is voor je bedrijf. In dit geval is er werk aan de winkel op het gebied van jouw money mindset.
Wat kan je zelf doen als je angst voelt om geld uit te geven? Allereerst: creëer overzicht. Niet alleen met je boekhoudsysteem, maar op papier of in Excel. Boekhoudsystemen zijn vaak niet volledig en vertellen je niet hoeveel belasting je moet betalen. Die belasting lijkt een ver-van-je-bed-show, omdat de blauwe envelop pas een jaar later op mat valt. Maar het is verstandig er een bedrag voor in een potje te stoppen, zodat je niet voor verrassingen staat. Werk daarom alle cijfers van je bedrijf uit. Wat is je omzet? Wat zijn je kosten? Wat moet je aan belasting betalen? Wat is je winst? Als je dit moeilijk vindt, kun je natuurlijk hulp vragen (bijvoorbeeld aan mij). Heb je overzicht? Kijk goed naar de cijfers en voel of je nog steeds geen geld uit durft te geven. Is dat het geval? Dan heb je een stukje money mindset om aan te werken.
Wil je doorpraten over dit thema, of heb je hulp nodig bij het inzicht creëren in jouw cijfers? Ik help je graag! Stuur me een DM op Instagram @the.money.flow.manager of mail naar elise@themoneyflowmanager.com.