#17 – Hoe ik met geld omga in mijn relatie

Mijn cijfers en ik zijn niet alleen! In relaties met anderen speelt geld vaak een grote rol. Hebben jullie precies evenveel geld? Of heeft de een meer dan de ander? Hoe ga je daarmee om? Iedereen pakt dit anders aan en natuurlijk is er geen goede of foute manier. Ik wil met je delen hoe ik omga met geld in mijn relaties. Zo kunnen we hopelijk de taboe op dit gesprek doorbreken en onze inzichten delen!

 

Geld en relaties

De eerste relatie waarin ik zag dat geld een rol speelde, was die van mijn ouders. Jouw ouders zijn op dit gebied waarschijnlijk ook jouw eerste voorbeeld. Mijn ouders zijn allebei wat ouder, maar waren heel modern voor hun tijd en werkten allebei. Mijn vader in zijn eigen winkel waar hij schilderijen restaureerde en lijsten maakte. Mijn moeder als röntgenoloog in het oogziekenhuis in Rotterdam. Na mijn geboorte werkte mijn moeder vier dagen in de week, mijn vader vijf. Tot ik twee was, ging ik met mijn moeder mee naar haar werk. Daarna ben ik een tijdje met mijn vader meegegaan en vervolgens naar de peuterspeelzaal.

Ik heb mijn moeder altijd gezien als een werkende vrouw mét kinderen. Zij was mijn voorbeeld dat het kon, dus voor mij was dat never a question. Mijn moeder kreeg multiple sclerose (MS) en moest stoppen met werken. Op dat moment zag ik iemand die haar eigen salaris had, veranderen in iemand die dat niet meer had. Ik zag hoe voor haar het hebben en besteden van geld veranderde. En daar kan ik over meepraten. Want ook mij is het financieel niet altijd voor de wind gegaan.

 

Baan verloren

Mijn vader heeft altijd tegen me gezegd: zorg dat je voor jezelf kunt zorgen. Ik was geen studiebol, begon jong met werken én had vanaf mijn 21ste al een fulltime salaris. Mede door de woorden van mijn vader vond ik dat ik mijn eigen boontjes moest doppen. Het ging financieel goed, tot ik mijn baan verloor door de crisis in de hotelbranche. Ik had een huis gekocht met hypotheek en dat kon ik met mijn uitkering niet bolwerken. Ik zat financieel flink in zak en as.

In die periode moest ik creatief omgaan met het betalen van rekeningen. Ik weet als geen ander hoeveel stress het geeft om financieel niet rond te komen. Of dat nou privé, of met je bedrijf is. Vanaf dat moment ben ik me in financiën en cijfers gaan verdiepen. En – nu komt de relatie om de hoek kijken – heb ik aan mijn toenmalige vriend verteld hoe het er financieel voor stond. Ik vond financiën privé en moest een beetje schaamte voorbij om het hem te vertellen.

 

Financiën splitsen

We hebben samen een oplossing bedacht om mij uit de schulden te halen. Hij heeft me nooit financieel geholpen, maar we kwamen met een plan waarmee ik na ongeveer een half jaar tot een jaar uit de schulden was. We kochten daarna samen een huis en gingen onze financiën splitsen. We verdienden op dat moment ongeveer hetzelfde, dus vonden we het logisch onze vaste lasten in tweeën te delen. Samen keken we: hoeveel heb jij nodig om van te leven? Hoeveel ik? Hoeveel hebben we samen nodig? Zo bepaalden we welk bedrag waarheen ging. Dat werkte voor ons. Maar als hij salarisverhoging kreeg en ik niet, zat er ergens zo’n stemmetje in mijn hoofd die zei: ik vind het belangrijk die gelijkheid te bewaren. 

Zo ging ik om met de financiën in mijn eerste lange relatie, die uiteindelijk niet standhield. Nu woon ik samen met mijn huidige vriend en gaan de financiën heel anders. Ten eerste heeft mijn vriend een hoger salaris dan ik, maar ook hogere lasten. Bijvoorbeeld door de alimentatie voor zijn zoon uit een eerdere relatie. Daarnaast is hij Frans. En Fransen hebben een heel andere cultuur als het om geld gaat.

 

Cultuurverschillen

Bij de Fransen heeft de man het voor het zeggen. De man heeft sowieso een hoger salaris. Hij zorgt dat de rekeningen betaald worden. Een gezamenlijke rekening is een lastig onderwerp in Frankrijk. Mijn ex en ik waren samen bezig met de financiën, van mijn huidige vriend hoeft dat niet zo. Wij hebben nu de afspraak: hij regelt het huis, de hypotheek en de verzekeringen en ik regel alle boodschappen. Vergis je niet, want die boodschappen zijn een partijtje duur in Frankrijk..!

Door deze situatie houdt hij onderaan de streep meer over dan ik. Dat heeft er vooral mee te maken dat ik nét mijn onderneming ben begonnen en nog volop aan het bouwen ben. Ik kan de boodschappen betalen, maar daarna blijft er niet veel over. Mijn vriend zegt dat ik hem altijd om geld kan vragen als ik iets nodig heb, maar ik vind dat zo lastig. Dat doe ik écht niet. Ik denk dat dat komt omdat mijn vader heeft gezegd: zorg dat je voor jezelf kunt zorgen.

 

Money mindset

Dit is dus allemaal money mindset. Ik heb geen problemen met geld uitgeven, ik heb niet het gevoel dat geld voor mij niet is weggelegd. Ik geloof dat geld stroomt en flowt. En tóch heb ik de money mindset dat ik te trots ben geld te vragen aan een ander. Dat had ik al toen ik begin twintig was en mijn baan kwijtraakte. Ik was in eerste instantie te trots om een uitkering aan te vragen. Waar het vandaan komt? Geen idee. Misschien moet ik dat eens uitzoeken.

In 2021 wil ik meer verdienen dan in 2020. Zodat ik naast het doen van boodschappen weer iets kan opbouwen. Mijn vriend spaart en die spaart nu voor ons, maar ik heb daar weinig gevoel bij. Ik ga in 2021 mijn spaarcentje opbouwen zodat ik aan mijn eigen dromen en verlangens kan werken. Ik ben te trots om daarbij financieel hulp te vragen. Dat wil ik niet. Want als ik één ding aan mijn dochter mee wil geven, is het wat mijn vader ooit tegen mij zei: zorg dat je voor jezelf kan zorgen. Dat is zo belangrijk.

 

Gelijkwaardig, maar niet gelijk

Wij hebben thuis een situatie die in balans is tussen de Nederlandse en Franse cultuur. En wat ik zo heerlijk vind aan onze situatie? Mijn vriend kan mij echt trakteren op een etentje! Ik vind dat lekkerder dan hoe het in mijn vorige relatie was. Als mijn ex en ik samen uit eten gingen, betaalden we dat meestal van de gezamenlijke rekening.  

Misschien vind je dit ouderwets en denk je: dat zou ik echt niet kunnen, ik wil die gelijkheid. Voor mij komt er een stukje cultuur bij kijken. In Nederland zijn we geneigd gelijker te zijn aan elkaar, naar mijn mening slaan we daar soms in door. Niet op het gebied van geld, maar bijvoorbeeld op het gebied van huishouden of zorgen voor kinderen. Voor sommige mannen werkt het gewoon niet zo. Ik vind het interessant om na te denken over de rol van de man en de vrouw. Naar mijn idee zijn we gelijkwaardig, maar zeker niet gelijk.

 

Ik heb dus meerdere relaties gehad waarin anders omgegaan werd met geld. Zo zie je maar: iedere relatie is anders! Ik heb mijn inzichten met je gedeeld en ik ben heel benieuwd hoe jij omgaat met geld in jouw relatie! Laat het me weten via een DM op Instagram of stuur een mailtje naar elise@themoneyflowmanager.com