Je bent vol enthousiasme gestart met ondernemen en je weet gewoon dat het een succes wordt. Maar toch is ondernemen niet eenvoudig. Zeker niet in de beginfase. Daarom deel ik in deze blog drie mindf*cks met je waar je mee te maken krijgt in de start-up fase van je bedrijf. En raad eens? Ze hebben allemaal te maken met geld. Natuurlijk geef ik ook tips hoe je het beste met deze mindf*cks om kunt gaan.
Mindf*ck nr. 1: Ben ik wel goed genoeg?
Je bent lekker bezig met je bedrijf en ineens hoor je dat stemmetje in je hoofd: wie ben ik om dit product te verkopen? Heb ik hier wel genoeg kennis over? Kan ik deze dienst wel aanbieden? Wie ben ik om mensen te vertellen hoe ze hun leven moeten leiden? Hoe ze hun business moeten runnen? Het hangt allemaal samen met die ene vraag: ben ik wel goed genoeg?
Zelf heb ik ook te maken gehad met deze mindf*ck. Ik was in loondienst best zelfverzekerd. Ik werkte hard, ik wist waar ik goed in was en waar ik minder goed in was. Toen het ondernemersvirus bij mij toesloeg, vond ik het niet meer dan logisch dat ik mijn werk ging voortzetten, maar dan in een eigen bedrijf. Ik ging vol vertrouwen aan de slag.
Maar toen ik daadwerkelijk mijn bedrijf opzette, kwam de gedachte: ben ik wel zo goed als ik denk? Kan ik ondernemers adviseren? Wat als het tegenvalt? Dat mijn klanten denken: ik had meer verwacht? Deze mindf*ck heeft alles met geld te maken. Want als jij niet zeker bent over jezelf, ben je ook niet zeker over jouw product of dienst. Je durft daar niet voor te staan en dat voelt iedere potentiële klant feilloos aan.
Gelukkig kun je hier wat aan doen! Ik heb er zelf veel aan gehad om te reflecteren op alles wat ik al gedaan en bereikt heb. Ik heb voor mezelf opgeschreven waar ik goed in ben: ik ben goed in cijfers, het maken van Excel-overzichten en het vertalen van cijfers naar heldere taal. Vervolgens ging ik een stap verder: zijn er mensen die deze kwaliteiten minder hebben en die ik kan helpen?
Door deze vraag kwam ik erachter dat veel ondernemers niet kunnen wat ik kan. Zij zijn heel goed in wat zij doen, maar ze zijn minder sterk met cijfers. Door dit voor mezelf helder te krijgen, voelde ik dat ik andere ondernemers écht kan helpen op dit gebied. Ik ben goed genoeg. Wat voor mij 100 procent is op het gebied van cijfers, is voor iemand anders misschien al 150 procent. Mijn tip om af te rekenen met deze mindf*ck is dus: reflecteren. Waar ben jij goed in? Schrijf dit op en vergelijk het met andere ondernemers. Waar staan zij? Kan je hen helpen?
Mindf*ck nr. 2: Ben ik dit wel waard?
Je hebt als startende ondernemer besloten wat jouw aanbod is. Je bent lekker aan het bouwen aan je product of dienst en dan moet er een prijs aan gekoppeld worden. En dat kan scary shit zijn. Ik heb zelf geen echte money mindset issues, maar ook ik vond dit lastig. Ik weet hoeveel belasting ik moet betalen, hoeveel ik per maand nodig heb om van te leven, hoeveel ik extra wil voor vakanties en hoeveel ik wil investeren in mijn bedrijf. Ik weet hoeveel uren ik kan factureren en hoeveel uren niet. Ik weet welke kosten ik heb. Al die factoren moeten mee in de prijs. Dus ik kwam op een uurtarief uit waarvan ik dacht: wow oké. Ik vond het niet normaal en was bang dat ik een rekenfout had gemaakt. Want ik wist hoeveel ik per uur verdiende in loondienst. En dit was stukken hoger.
Als ondernemer heb je natuurlijk meer kosten dan wanneer je in loondienst werkt, dus dat hogere uurtarief is logisch. Maar als jij een uurtarief hebt dat ‘hoog’ voelt, kun je in de stress schieten en denken: gaan mensen dit voor me betalen? Je kunt dan twee kanten opgaan.
Je ziet aan de ene kant high-end businesscoaches die zeggen: één klant die 10.000 euro betaalt, is makkelijker binnenhalen dan twintig klanten die 500 euro betalen. Als je die kwaliteit levert, mag je daar natuurlijk een hoge prijs voor vragen. Maar een hoge prijs is pittig: dan moet je écht leveren. Dat doe je natuurlijk altijd, maar met zo’n prijs ligt er extra druk op.
Aan de andere kant: je moet je prijzen niet te laag houden. Het gevaar daarvan is dat je jezelf uit de markt prijst. Voor elke dienst of product is een soort ‘gangbare prijs’. Je weet bijvoorbeeld wat je er zelf voor zou betalen. Als jij daar ver onder zit, kunnen potentiële klanten denken: waarom is dit zo goedkoop? Dan moet de kwaliteit wel minder zijn. Tuurlijk kunnen we een keer een actie doen. Maar als de prijs van jouw dienst of product structureel laag is, trekt dat geen klanten.
Tips voor omgaan met deze mindf*ck? Weet dat je prijzen niet in beton gegoten zijn. Het is niet zo dat je één keer per jaar je prijzen kunt veranderen, dit mag altijd! Een prijs moet vooral goed bij jou als ondernemer en bij jouw bedrijf passen. Maar ga zeker niet te laag of te hoog prijzen.
Mindf*ck nr. 3: Wat gaan mensen van mij denken als ik over geld praat?
Als ondernemer ben je veel bezig met geld: je stuurt je eigen facturen en je verdient letterlijk je eigen inkomen. Jij hebt in je bedrijf een bepaald bedrag gekoppeld aan een product of dienst, en het kan zomaar zijn dat anderen daar een mening over hebben.
Een vriendin van me keek eens op mijn website en zei: ‘wow, dat zijn hoge prijzen. Dat is vast lekker verdienen.’ Het voelde voor mij meteen alsof ik me moest verdedigen. Want er gaat belasting vanaf, het is voor mijn buffer en ik moet sparen voor mijn pensioen. En voor je het weet heb je gesprekken over geld binnen jouw bedrijf. Dat is niet erg, maar het kan gek, onwennig of niet fijn voelen. Als jij in de ogen van anderen ‘hoge’ prijzen vraagt, ben je misschien bang dat ze denken dat je geldbelust bent. Dat alles voor jou om geld draait.
Laat ik het weer even vergelijken met loondienst. Als je vertelt dat je loonsverhoging krijgt, is iedereen blij voor je. Als je als ondernemer je prijzen verhoogt, zullen mensen vragen: waren je prijzen dan te laag? Was dat nodig? Die reacties krijg je niet als je in loondienst werkt.
Hoe je daarmee omgaat? De beste manier is om gewoon niets te vertellen, want dat geeft alleen maar onrust. Als mensen vragen hoe het gaat met jouw bedrijf zeg je: het gaat goed, dankjewel. Als iemand écht geïnteresseerd is kun je er dieper op ingaan, maar ik ben hier terughoudend mee. Ik heb mijn prijzen op mijn website staan, dus mijn vrienden en familie kunnen deze zien. Maar ik ben selectief met wie ik over mijn bedrijf praat. Het is hetzelfde als met politieke voorkeur: met sommige vrienden praat je daar niet over. En dat is helemaal niet erg.
Deze mindf*ck ga je tegen door de financiën van jouw bedrijf lekker voor jezelf te houden. Je voorkomt daarmee veel onrust. Wil je er toch over praten? Doe dat met gelijkgestemde ondernemers, veel leuker!
Hopelijk heb je hier wat aan gehad! En herken je dit? Laat het me weten! Stuur een DM op Instagram of mail naar elise@themoneyflowmanager.com.