#30 – 5 down-to-earth money affirmaties

Hou jij van positieve affirmaties over geld? Maar vind je ze soms een beetje overdreven? Te Amerikaans? Merk je dat het voelt alsof deze affirmaties niet mogelijk zijn voor jou? Misschien niet gek: we zijn nou eenmaal nuchtere Hollanders. Maar affirmaties kunnen je wél helpen jouw relatie met geld te verbeteren. Daarom deel ik in deze blog vijf down-to-earth money mindset affirmaties.

 

Een affirmatie is een gedachte die je blijft herhalen, waardoor je die gaat geloven. Letterlijk betekent affirmatie bevestiging of bekrachtiging. Het principe is gebaseerd op het idee dat je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen.

 

Luister je liever? In deze podcast deel ik de 5 money mindset affirmaties.

Money mindset affirmaties

Ik heb mezelf de afgelopen maanden verdiept in affirmaties. Soms gebruikte ik eentje en dacht ik: ik voel het niet helemaal. Herken je dat? Een van de valkuilen met affirmaties is dat ze alleen werken als het voelt dat iets mogelijk is voor jou. Stel je zit in een belabberde financiële situatie en jij gebruikt de affirmaties: ik ben rijk, ik heb veel geld te besteden, geld komt makkelijk op mij af. Werken deze affirmaties dan voor je? Je wilt het waarschijnlijk allemaal, maar geloof je ook dat het er voor jou in zit? In theorie zijn het mooie affirmaties, maar op het moment van financiële ellende zijn ze nog een te-ver-van-jouw-bed-show.

 

Wat je kunt doen, is de affirmatie een stap kleiner maken. Zeg bijvoorbeeld niet ‘ik ben rijk’, maar ‘ik sta open voor geld’. Dat is ook een krachtige affirmatie en die kun je makkelijker geloven. Openstaan voor geld is sowieso een mooie: je bent verwachtingsvol en zo haal je de negatieve gedachten van geld af.

Down-to-earth affirmaties

Je moet bij een affirmatie dus voelen dat wat jij zegt voor jou mogelijk is. Daar kunnen down-to-earth affirmaties bij helpen. Je hebt creatieve en spirituele mensen die grote verwachtingen juist fijn vinden. Maar ik ben nuchter. Ik vind sommige affirmaties die je op Instagram tegenkomt een beetje overdreven. Ben jij ook zo? Probeer een van de onderstaande affirmaties die je met beide voeten op de grond houden, maar je wél een fijne relatie met geld opleveren.

 

  1. Mijn houding ten opzichte van geld is altijd positief

Als je vaak negatieve gedachten hebt over geld, is dit een mooie om in te zetten. Zeker omdat deze negatieve gedachten over geld niet voor je werken. Het kan je zelfs blokkeren om geld te verdienen. Met deze affirmatie kun je jouw negatieve gevoelens over geld sterk verminderen. Begin je de affirmatie liever met ‘ik’? Zeg: ik ben altijd positief ten opzichte van geld.

 

  1. Het geld dat ik ontvang, gebruik ik om goede dingen te doen

Veel mensen vinden het moeilijk om geld te ontvangen, omdat ze opgegroeid zijn met het idee dat geld slecht is, zelfs vies. Of met het idee dat geld de bron is van al het kwaad. En als je veel geld verdient, zijn mensen geneigd daar iets van te vinden. Daar moet je tegen kunnen. Maar je kunt ook zoveel mooie dingen met geld. Denk aan goede doelen of de dromen van vrienden of familie waarmaken. Dus waarom zou je negatief zijn over geld als je er goede dingen mee kunt doen? Dit is een onderbelichte kant van geld verdienen. Veel mensen zien dit stukje niet en dat vind ik zonde.

 

  1. Hoe meer ik geniet van geld dat ik heb, des te makkelijker ik geld kan ontvangen.

Ik heb lang moeite gehad met geld uitgeven, want ik heb een tijdje in financieel zwaar weer gezeten. Als ik na die periode geld uitgaf– ook al was het aan leuke dingen – kon ik daar niet van genieten. Er zat een nare smaak aan. Als je niet kunt genieten van geld uitgeven, saboteer je jezelf. Je merkt dat je niet zoveel geld ontvangt als je wilt. Ergens geef je ook het signaal af dat jij het niet waard bent, en een ander voelt dat ook. Maar als jij met dankbaarheid naar geld kijkt en als het ware geniet van elke euro die je uitgeeft, sta je open om geld te ontvangen. Daar zit de sleutel. Leer jezelf om te genieten van geld uitgeven. Al is het maar om het feit dat je niet alleen de koopjes hoeft te kopen in de supermarkt. Geniet daarvan!

 

  1. Ik maak financieel gezonde keuzes

Ik heb weleens geld uitgegeven aan dingen die niet nodig of handig waren. Zo investeerde ik bijvoorbeeld in verkeerde coaching. Ik volgde een programma en al snel hing er een salespersoon aan de lijn met een upsell voor 1:1 coaching. Op dat moment dacht ik: dit moet ik hebben. Maar die coaching was specifiek op een businessmodel gericht  dat uiteindelijk niet bij me paste. Dus heb ik er niets aan gehad, het was weggegooid geld. Toch vertel ik mezelf: ik maak financieel gezonde keuzes. Het is belangrijk om dat jezelf voor te houden, want zo maak je de fout niet nog een keer.

 

  1. Ik ben een goede spaarder

Je hebt mensen die elke cent sparen die ze kunnen sparen, maar het grootste deel van de mensen heeft moeite met geld opzijzetten. Ik ben ook niet altijd een goede spaarder geweest. Maar zeker als ondernemer moet je je eigen broekriem ophouden en dan kan het geen kwaad om een goede buffer te hebben. Ik heb zelf een overzicht gemaakt en zet iedere maand een vast deel van mijn winst meteen op mijn spaarrekening. Eigenlijk merk ik dat ik makkelijk elke maand een bedrag over kan maken. Want ik ben een goede spaarder. Je kunt ook andere dingen bedenken bij deze affirmatie: ik ben een goede belegger, een goede investeerder etc. Alles wat belangrijk is om jezelf in de toekomst van genoeg financiële middelen te voorzien.

Dat waren mijn vijf down-to-earth money mindset affirmaties! Welke past het best bij jou? Welke resoneert met je? En heb je zelf nog een fijne affirmatie? Stuur me een DM op Instagram en ik hoor heel graag van je!