Ken je dat gevoel? Soms ben je hartstikke productief en soms… wil het totaal niet lukken. Je hebt van die dagen dat je gewoon geen zin hebt en weinig motivatie kunt vinden. Bijvoorbeeld omdat je slecht geslapen hebt, ongesteld moet worden of wat voor reden dan ook. Herkenbaar? Gelukkig zijn er manieren om tóch in actie te komen. In deze blog deel ik vijf manieren met je om jezelf een – liefdevolle – schop onder je kont te geven.
Productiviteit ondernemer
Als ondernemer hoef je heus niet altijd veertig, zestig of tachtig uur per week te werken. Soms zijn er weken dat dit kan (en moet), maar lang niet altijd. Als ik bijvoorbeeld naar mijn gezin en levensstijl kijk, weet ik dat ik niet iedere week veertig uur in mijn bedrijf kan steken. Dus de uren die ik wél heb, moeten voor mijn gevoel tellen. Ik merk het bij mezelf heel goed wanneer ik wel productief ben en wanneer niet. Ik word ook moe van mezelf als ik niet productief ben. Want ik weet waar het vandaan komt en wat ik eraan moet doen, maar ik doe het simpelweg niet.
Natuurlijk moet het soms kunnen om niet productief te zijn. Die ruimte geef ik mezelf. Maar als het te vaak voorkomt, is dat gewoon niet fijn. Het heeft in mijn geval niets te maken met dat ik mijn werk niet leuk vind, want dat vind ik juist heerlijk. Maar ik ben het type dat hard werkt als er deadlines zijn, maar als deadlines niet zo strak staan, heb ik moeite met productief werken.
Hoe ik dat dan tóch doe? Dit zijn mijn vijf manieren om mezelf een schop onder mijn kont te geven en aan de slag te gaan:
- Kom in beweging
Dit is de tip die ik iedereen kan geven: kom in beweging. Of je nou gaat sporten of wandelen, alles is goed. Ik was laatst een beetje chagrijnig en zat niet lekker in mijn vel. Ik was zoekende met bepaalde dingen en ik dacht: ik moet gewoon naar buiten. Dus ik ging wandelen, in beweging en een frisse neus halen. Het eerste kwartier van mijn wandeling was ik hardop aan het mopperen. Soms doe ik zelfs mijn dictafoon aan en mopper ik hardop tegen mijn telefoon over alles wat niet zo lekker gaat. Maar het mooie is: naarmate je langer in beweging bent, lijkt het alsof er ook beweging komt in je lijf en in je emoties. Alsof er een shift plaatsvindt. Ik merk dat keer op keer als ik buiten wandel. Ik voel me na het wandelen altijd beter. Ik heb dat ook als ik krachttraining doe. Zelfs al gaat het niet geweldig, ik voel me daarna sterker. Het doet iets met je. Dus zit je even niet zo goed in je vel en voel je je niet productief? Kom in beweging. Ga aan de wandel. Mopper eens even lekker tegen jezelf of zet muziek aan. Of doe even helemaal niets behalve lopen.
- Stop met afleiding
Bij stoppen met afleiding denken veel mensen aan stoppen met doelloos scrollen op je telefoon of nog één aflevering van je favoriete serie kijken. Ik bedoel er vooral mee dat je moet stoppen met afleiding in de vorm van informatie tot je nemen.
Ik volg bijvoorbeeld veel ondernemers op Instagram en kijk hun Stories. Daardoor word ik steeds – positief of negatief – beïnvloed. Ineens zie ik bijvoorbeeld een ondernemer met een high end online programma. Ik denk meteen: hoe zou dat er in mijn bedrijf uitzien? Moet ik ook zoiets in de markt zetten? Voor je het weet ben je flink aan het nadenken over die mogelijkheid. Vijf minuten later zie ik een andere ondernemer met juist een laaggeprijsd programma die dáár weer succes mee heeft. En ga ik weer nadenken: wat past beter bij mijn bedrijf? En het stomme is, deze gedachten heb ik allemaal terwijl ik al een goede business heb. Met een online programma dat eigenlijk wel wat meer promotie verdient.
Nog een voorbeeld: ik luister bij huishoudelijke klusjes graag naar podcasts. Ik zet bijvoorbeeld eentje aan over marketingtips en denk: oh dat zou ik ook zo moeten toepassen. Ook hier geldt: waarschijnlijk héb je al een plan voor je bedrijf en een flinke to-do list om dit plan uit te voeren. Het kan natuurlijk zijn dat die podcast hét eureka-moment voor jouw bedrijf oplevert, maar het kan ook afleiden van de dingen die je al aan het doen bent met je bedrijf. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Clubhouse.
Laat je niet te veel afleiden door content van anderen. Doordat je zoveel informatie meekrijgt, staan je gedachten altijd aan. Moet ik het anders doen? Werkt wat ik doe wel? In je hoofd ben je al druk bezig en tegen de tijd dat je écht aan de slag moet, ben je alweer vermoeid en dus minder productief.
- Plan een moment in voor jezelf
Dit klinkt misschien gek als het gaat om een jezelf schop onder je kont geven, maar het werkt wél. Ik heb gemerkt dat ik minder productief word als ik het gevoel heb dat ik weinig of geen tijd voor mezelf heb. Als je je overwhelmed en vermoeid voelt, is het belangrijk om te kijken naar wat je nodig hebt. Misschien heb je een moment voor jezelf nodig, zodat je er weer even tegenaan kunt. Dit moment moet je jezelf gunnen. Het is goed om er een keer aan toe te geven. Ik vind het bijvoorbeeld zonde van mijn tijd om een middagdutje te doen. Maar als ik het doe en die tijd neem, voel ik me daarna tien keer beter. Het maakt niet uit wat het is dat jij nodig hebt: sporten, met een vriendin afspreken of een middag series kijken. Plan het voor jezelf in. Als je het gevoel hebt dat je steeds door moet en eigenlijk niet meer wil of kan, kun je beter een vrije middag, of misschien zelfs een vrije dag of week plannen. Even helemaal ertussenuit doet wonderen.
- Pas je eetpatroon aan
Als je weinig energie hebt, niet lekker in je vel zit en het gevoel hebt dat je er met je gedachten niet altijd bij bent, kan het verstandig zijn je eetpatroon aan te passen. Er is veel te zeggen over eten en over wat wel en niet goed voor je is, maar daar ga ik het niet over hebben. Wat ik wel weet – en de afgelopen tien jaar heb geleerd – is wat wel en niet werkt voor mij als het gaat om eten. Ik ga bijvoorbeeld niet lekker op grote hoeveelheden koolhydraten. Ik word er moe van, niet fit en een beetje chagrijnig. Het werkt bij mij ook niet om de dag met een stevig ontbijt te beginnen. Ik ben daarna niet zo productief met werken. Dit klinkt tegenstrijdig, maar mijn lichaam verteert meteen en daardoor voel ik me sneller moe. Daarom eet ik wat later op de ochtend mijn ontbijt en ga ik eerst werken. Maar let op: dit werkt specifiek voor mij, voor jou kan het heel anders zijn. Misschien is een stevig ontbijt voor jou juist perfect. Ga bij jezelf te rade: kan je niet-productieve gevoel te maken hebben met voeding? Als je moeite hebt met opstarten, ligt dat deels aan je eetpatroon? Moet je ergens iets minder van eten? Of in het algemeen meer eten? Kijk wat werkt voor jou!
- Werk minder uren
Ik merk bij mezelf dat als je mij acht uur geeft om een bepaalde taak te doen, ik het in acht uur doe. Als je me zes uur geeft, doe ik het in zes uur. Herkenbaar? Je kunt je productiviteit verbeteren door jezelf simpelweg minder uren te geven om te werken. Een voorbeeld uit mijn eigen leven: in de eerste lockdown was mijn dochter elf weken thuis. Ik moest haar de hele tijd in de gaten houden – ze is heel nieuwsgierig en loopt bij wijze van spreken zo de deur uit – en ik was constant met haar bezig. Mijn werk deed ik in de anderhalf uur dat zij sliep. En juist in die anderhalf uur was ik mega-productief! Ik was verbaasd over wat ik in anderhalf uur gedaan kreeg. Nu ik meer tijd heb, lukt het me niet meer om hetzelfde werk zo productief en snel te doen. De oplossing? Mijn werkdag weer korter maken. Mijn dochter is nu bijvoorbeeld om half vijf klaar met school, maar ik stop om half 4 met werken en neem tijd voor een wandeling. Eerst voelde ik me weleens schuldig, omdat ik die tijd niet besteedde aan werk. Maar ik ben net zo productief zónder dat extra uur. En ik voel me nog beter ook, omdat ik lekker naar buiten ben gegaan en in beweging ben (zie tip 1). Op sommige momenten is het simpelweg te druk en moet je even knallen. Maar misschien zijn er ook momenten dat je denkt: mijn drukte is een beetje bullshit en ik kan productiever zijn. Plan op zo’n moment juist die afspraak in met een vriendin, ga wél naar de kapper of ga toch sporten. Je voelt je beter en je geeft jezelf de drive om taken binnen de tijd af te hebben. Als je niet zo productief bent als je zou willen, geef jezelf een schop onder je kont en verkort jouw werktijd!
Dit waren mijn vijf manieren om mezelf te activeren én productiever te werken. Maar ik zou Elise niet zijn als ik dit onderwerp niet aan cijfers koppel. Veel ondernemers ‘denken’ geen tijd te hebben voor hun cijfers en boekhouding. Maar vraag jezelf eens af: is dit niet een excuus omdat je het gewoon veel tijd vindt kosten? Door productiever te werken, kun je productiever omgaan met je cijfers. Iedere week een halfuur administratie doen is stukken beter dan het weken later versloffen. Als je de administratie drie weken niet gedaan hebt, kost het inderdaad meer tijd. In dat geval doe je al snel wat anders en loop je nog verder achter de feiten aan. Probeer jezelf óók op het gebied van cijfers een trap onder je kont te geven en ermee aan de slag te gaan. Vind je het overwhelming? Begin met één ding. Zoek bijvoorbeeld de omzet van deze maand uit en vergelijk die met de omzet van dezelfde maand vorig jaar. Gelukt? Nu weet je hoe je de omzet per maand moet berekenen en kun je het op een later moment voor een langere periode uitzoeken. Op die manier breid je jouw administratie uit en kreeg je steeds meer feeling met je cijfers. Daarvoor heb je dus af en toe een trap onder je kont nodig (die ik je met liefde geef).
Heb je nog vragen over productiviteit of cijfers? Wil je verder over dit onderwerp praten? Stuur me vooral een berichtje op Instagram. En ik vraag er eigenlijk nooit aandacht voor – omdat ik podcasten zo tof vind om te doen – maar als je een review over mijn podcast wilt schrijven zou ik dat heel leuk vinden! Dat kan bijvoorbeeld in Apple Podcasts