#34 – Verhoog je omzet met prijspsychologie

Dit trucje ken je vast: de prijs veranderen van 10 euro naar 9.99 euro. Dat heet prijspsychologie. Het zijn trucjes die je kunt inzetten om prijzen er aantrekkelijker uit te laten zien. Daarmee vergroot je de kans dat iemand iets koopt. Van 9.99 naar 10 euro kennen we allemaal, maar wist je dat er veel meer tips en tricks zijn die je kunt toepassen in je bedrijf? Ik deel de leukste tips om jouw omzet te verhogen met prijspsychologie. 

 

1. Prijspsychologie: het weglaten van het euroteken

Door het valutateken – in ons geval het euroteken – weg te laten bij het noemen van de prijs, zorg je dat jouw klant minder betaalpijn ervaart. Het euroteken staat namelijk synoniem voor geld en geld uitgeven. Onderzoek toont aan dat het weglaten van het valutateken ervoor zorgt dat het gevoel van geld uitgeven minder wordt. Veel bedrijven maken hier al gebruik van: kijk maar eens op de menukaart in restaurants of op prijskaartjes in de Bijenkorf. Het werkt ook andersom: als jij iets gratis weggeeft, vermeld het valutateken dan zo groot mogelijk. Op die manier hebben mensen het gevoel dat ze geld niét uit hoeven te geven.

 

Het moment wanneer deze tip niet opgaat? Als je een internationale webshop hebt. Als je jouw producten aan klanten in meerdere landen verkoopt, is het fijn om het valutateken te vermelden. Zo voorkom je dat een klant denkt iets in Britse ponden te kopen, terwijl de prijs euro’s is.

 

Liever luisteren? In onderstaande podcast vertel ik je alles over het je omzet verhogen met prijspsychologie

2. Prijzen in het rood

Je verwacht misschien dat een prijs in het rood afschrikt. We hebben het vaak letterlijk over de ‘rode cijfers’ en dat is niet positief. Als bedrijven een financieel overzicht maken, zijn de bedragen in het rood negatief. Niet wat je wilt dus.

 

Maar als het gaat om pricing, bijvoorbeeld van de producten in je webshop, werkt dat anders. Een prijs in het rood wordt veel gebruikt om aan te geven dat een product in de aanbieding is. Als jij jouw prijs rood kleurt, kan het zomaar zijn dat dat product eerder gekozen wordt dan andere – goedkopere – producten omdat mensen het associëren met een aanbieding. Vooral ondernemers met een webshop kunnen kijken wat voor effect dit heeft op hun verkopen.

3. Het anker-effect

Als je een ondernemer bent die een dienst verkoopt, kun je gebruikmaken van het anker-effect. Veel dienstverlenende ondernemers – denk aan coaches en fotografen – hebben pakketten op hun website. Stel je voor: het eerste pakket van een ondernemer kost 500 euro, het tweede 1500 euro en het derde is 5000 euro. Als potentiële klanten het pakket van 500 euro als eerste zien op de website, voelt het pakket van 1500 euro aanzienlijk duurder. Je hebt immers die prijs van 500 euro gezien, dus alles wat erna komt is duur. Helemaal het pakket van 5000 euro. Maar wat als je het omdraait? Als websitebezoekers eerst het pakket van 5000 euro zien, vallen de prijzen van de twee andere pakketten juist mee.

 

Schrik je geen mensen af wanneer je als eerste de hoogste prijs noemt? Dat zou kunnen, als ze de tekst erbij niet lezen. Maar als mensen écht geïnteresseerd zijn in jouw product, willen ze weten wat er in dit pakket zit en in de andere pakketten die jij verkoopt. Zij laten zich niet afschrikken door die eerste hoge prijs.

Wat je ook ziet op websites, is het positioneren van drie pakketten naast elkaar. De middelste optie is uitgelicht en wordt gezien als ‘meest gekozen’. Op die manier maak je ook gebruik van het anker-effect: het pakket aan de linkerkant is het goedkoopst, de rechterkant is het duurst. Zo zie je in een oogopslag welk pakket voor jou het gunstigst geprijsd is.

4. Prijs afronden? Of niet?

Prijzen met een getal achter de komma – zoals 2.99 – worden als betaalbaarder gezien. Deze prijzen worden zelfs geassocieerd met koopjes. Luxueuze artikelen hebben daarentegen vaak geen cijfer achter de komma. De prijzen daarvan worden afgerond naar een rond getal.

 

Ook dit kun jij gebruiken in je bedrijf. Verkoop je producten die mensen dagelijks of wekelijks nodig hebben? Dan heb je baat bij een alledaagse uitstraling van jouw prijzen. In dat geval kun je beter wél de cijfers achter de komma zetten. Stel je hebt een webshop met speentjes voor baby’s, dan wil je dat klanten denken: die gebruik ik iedere dag. Wil je juist een high-end uitstraling? Dan kun je de prijzen beter afronden.

 

Daarbij komt dat je voor producten gebaseerd op emotie beter afgeronde prijzen kunt gebruiken. Iets alledaags als boodschappen doen heeft bijvoorbeeld weinig emotie, maar coachingstrajecten of afslankproducten hebben dat wel. Gebruik voor dit laatste type producten dus ronde prijzen.

Omzet verhogen met prijspsychologie

Dit waren een paar tips rond prijspsychologie die jij kunt toepassen in jouw bedrijf. Nog één extra tip van mij: als je gaat testen met deze prijspsychologie-trucs, zorg dat je een goed meetsysteem hebt waarmee je kunt zien hoeveel impact dit heeft op jouw sales.

 

Wil je een keer sparren over je prijsstrategie en de prijzen die je hanteert in jouw bedrijf? Of wil je weten hoeveel marge je maakt? Ik help je graag! Stuur een bericht op Instagram of vraag via mijn website een gratis en vrijblijvende sessie aan. Ik denk graag met je mee over jouw prijsstrategie!


Vind je het leuk om meer te horen over prijzen? Check dan ook deze blog over de truc waarop jij jouw tarieven kan bepalen of deze over money mindset en tarieven