#27 – 4 redenen waarom het opschalen van jouw bedrijf vastloopt

De startupfase van jouw bedrijf is voorbij. De website staat, je bent actief op social media en de eerste klanten zijn binnen. Kortom: je bent lekker bezig. Maar je zou geen ondernemer zijn als je niet nadenkt over de volgende stap. Hoe kun je meer klanten trekken? Meer omzet creëren? Meer tijd vrijmaken voor jezelf? Dat zijn vragen die bij de scale-up fase van een bedrijf horen. Zoals in iedere fase van ondernemen loop je ook in de scale-up fase tegen obstakels aan. Every level has a new devil!  In deze blog deel ik de vier redenen waarom het opschalen van jouw bedrijf vastloopt.

 

 

  1. Je wilt alles zelf blijven doen

 

Als startende ondernemer heb je meestal geen financiële middelen om taken uit te besteden. Dat is niet erg. Ik vind dat je als ondernemer moet weten wat er in jouw bedrijf speelt. Je moet van alles een beetje verstand hebben. Maar wat je vaak ziet, is dat ondernemers te lang wachten met uitbesteden. Veel beginnende ondernemers schrijven bijvoorbeeld hun eigen teksten. Als ze dat vaker doen, worden ze daar beter in. De noodzaak om uit te besteden lijkt minder groot, want je kunt het er best ‘eventjes’ bij doen. Iedere week een blog schrijven kost je immers maar twee uur.

 

Maar als je erover nadenkt, zou je die twee uur dan niet beter kunnen besteden aan klanten? Stel je werkt voornamelijk met 1:1 trajecten: hoeveel klanten zou je in een jaar extra kunnen helpen als je het schrijven van teksten aan een ander overlaat? Neem niet alleen mee hoeveel tijd een taak kost, maar ook hoeveel moeite. Voor mij kost werken met klanten weinig energie. Sterker nog, ik krijg er juist energie van! Maar teksten… dat moet ik voelen, anders werkt schrijven niet. En als het niet werkt, moet ik uitkijken dat ik niet een uur doelloos op Instagram zit te scrollen omdat ik de juiste flow niet te pakken krijg. Houd jezelf niet voor de gek, want ‘even’ die twee uurtjes worden snel meer.

 

Uitbesteden kost natuurlijk geld, maar daar kun je als ondernemer slim mee omgaan. Bijvoorbeeld door de klus uit te besteden aan iemand met een lager uurtarief dan jij. Het verschil met jouw uurtarief is de winst die je maakt. Let op: soms is de kwaliteit zo belangrijk voor jouw bedrijf dat je tegen hetzelfde of een hoger uurtarief moet uitbesteden, maar dat levert als het goed is op een andere manier iets op voor jouw bedrijf. Toch kun je negen van de tien keer iemand inhuren tegen een lager tarief en maak jij winst juist door uit te besteden. Slimme zet!  

 

  1. Je investeert niet op tijd

 

Veel ondernemers wachten in de scale-up fase van hun bedrijf te lang met investeren. Ze investeren niet op tijd in een goede machine, een update van hun kennis of in een businesscoach. Niet investeren komt vaak voort uit angst. Kan ik dit bedrag uitgeven? Is deze investering slim? Betaalt deze uitgave zich terug? Angst is sowieso een slechte raadgever, maar door de angst blijf je ook nog eens in een cirkeltje ronddraaien.

 

Een voorbeeld: iedere ondernemer moet haar kennis up to date houden. Stel dat je dit niet doet omdat je niet durft te investeren, dan merken klanten dat. Als jij de nieuwste trends, technieken en kanalen niet kent, kiezen klanten liever voor iemand die wél up to date kennis heeft. Op die manier verlies jij klanten en omzet. Vervolgens durf je al helemaal niet meer te investeren, omdat er minder geld binnenkomt. Een cirkel die je zo snel mogelijk wilt doorbreken!

 

Daarnaast heeft niet investeren invloed op je energie. Als jij niet durft te investeren, kom je waarschijnlijk nooit waar je wilt op zakelijk gebied. Je bent niet waar je wilt zijn en dat heeft impact op je energie. Je haalt minder plezier uit het ondernemen. En we weten allemaal dat dat enorme invloed heeft op andere facetten van je bedrijf en je leven.  

 

  1. Je verhoogt je prijzen niet.

 

Als jij als ondernemer groeit, investeert in jezelf en up to date bent met je kennis, kun je jouw prijzen verhogen. Toch zijn er genoeg ondernemers die dit niet aandurven. Meestal uit angst dat ze klanten kwijtraken. Maar stel jezelf de vraag: kies jij voor de laagst mogelijke prijs? Of voor de beste kwaliteit? Ga je voor het laatste? Dan maakt het je waarschijnlijk niet uit dat iemand duurder is dan de concurrent. Jij ging immers voor bepaalde kwaliteit.

 

Ik begrijp dat het spannend is om prijzen te verhogen. Ik had een klant waarvan de business onwijs goed liep, ze zat helemaal vol. Er was zelfs een wachtlijst. Maar ze werkte zich suf, terwijl ze een bedrijf was begonnen om juist minder te werken. Ik stelde voor haar prijzen te verhogen. Haar eerste reactie? “Nee dat kan niet, dan heb ik geen klanten meer.” Ik rekende uit wat ze eigenlijk moest vragen voor haar trajecten, dat sudderde een tijdje bij haar en ineens kreeg ik het bericht: ik heb het gedaan, mijn prijzen zijn omhoog.

 

Wat bleek? Natuurlijk gingen er klanten naar een ander, maar ze had nog steeds een wachtlijst! En het allermooiste? Doordat mijn klant meer tijd had, maakte ze een online programma dat hartstikke goed verkoopt. Die stap had ze nooit gezet als ze haar prijzen niet omhoog had gegooid. Soms is het verhogen van je prijzen pure noodzaak. Durf die stap te zetten in de scale-up fase!

 

 

  1. Je hebt geen inzicht in je cijfers

 

Dit is natuurlijk mijn stokpaardje, maar inzicht in je cijfers is zó belangrijk in de scale-up fase van je bedrijf. Veel van mijn klanten komen bij mij als ze zien hoeveel potentie hun bedrijf heeft, maar niet weten hoe het er op financieel vlak voor staan. Ze weten niet of ze de middelen hebben om te investeren of uit te besteden.

 

In de startupfase gaat ondernemen vooral op gevoel. Op een gegeven moment komt je bedrijf in een stroomversnelling: je groeit en groeit. En dan stopt het. Dat is het moment dat je strategisch naar je cijfers moet kijken om te bepalen wat nodig is. Heel eerlijk: er is geen enkel bedrijf groot geworden zonder inzicht in cijfers. Als je dit bedrijf kunt vinden, hoor ik het graag. Alle grote vrouwelijke ondernemers van Nederland weten précies wat er op cijfervlak speelt in hun bedrijf. Zij baseren hun keuzes op een goede balans van gevoel en feiten.

 

Heb jij nu geen inzicht in je cijfers? Dan hoor je tot het grootste gedeelte van de vrouwelijke ondernemers. Het is bewezen: vrouwen zijn niet zelfverzekerd op het gebied van cijfers. Maar wil je een bloeiend en succesvol bedrijf? Dan moet je dit veranderen. Het helpt niet als je blijft hangen in de overtuiging dat cijfers lastig zijn. Ik snap dat je een drempel over moet om de cijfers in de duiken. Gelukkig zeggen bijna al mijn klanten achteraf: het viel eigenlijk wel mee. Weet je diep van binnen dat je je cijfers aan moet kijken, maar weet je niet hoe? Ik geef je een paar tips om te beginnen.


Tips voor jouw cijfers

 

Allereerst kun je zelf aan de slag. Bedenk één keer (of vaker) per week een vraag die met cijfers te maken heeft. Bijvoorbeeld: hoeveel omzet had ik afgelopen maand? Hoeveel omzet vorig jaar? Ben ik gegroeid in omzet? Vervolgens ga je het antwoord op deze vraag uitzoeken. Een week later bedenk je een nieuwe vraag. Hoeveel kosten had je in een bepaalde maand? Was dat meer of minder dan het jaar ervoor? Als je dit soort vragen kunt beantwoorden, ga je verder: waar komen in mijn bedrijf de meeste klanten vandaan? Stap voor stap krijg je inzicht in de cijfers. Want het hoeft niet allemaal tegelijk, iedere stap die je zet is er één.

 

Natuurlijk kun je ook de short-cut nemen: hulp vragen. Vaak is de eerste plek waar ondernemers hulp zoeken op financieel gebied bij hun boekhouder. Maar boekhouders weten meestal niet op gedetailleerd niveau hoe jij jouw bedrijf runt en wat strategisch voor jouw bedrijf het beste is. Je kunt hem of haar vragen of een bepaalde investering mogelijk is en of je een auto van de zaak kunt hebben. Maar als je wilt sturen op cijfers, zoals bijvoorbeeld hoeveel impact jouw ads gaan hebben en of je die investering eruit gaat halen, dan kan een boekhouder jou niet direct helpen.

 

Een cijfermentor of cijferstrateeg kan dat wel. Dat is iemand die doet wat ik doe. Een cijferstrateeg gaat met je sparren over jouw cijfers en vertelt in begrijpelijke taal hoe je de cijfers moet lezen en wat ze betekenen. Zo krijg jij in no-time inzicht in je cijfers en kun je ook zelf strategische keuzes maken om je bedrijf te laten groeien.

 

Heb je nu het gevoel dat je vastloopt op cijfers? Blijf lekker luisteren naar mijn podcast en volg me op Instagram, dan kun je op die manier alle stof tot je nemen. Ben je ready om je bedrijf écht te laten groeien en wil je opschalen? Vraag dan een gratis en vrijblijvend gesprek met mij aan. Ik kijk met je mee naar de cijfers en samen zorgen we ervoor dat jij on top of your numbers bent!