Loopt het soms niet helemaal lekker in jouw business? Als ondernemer wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Maar misschien ligt het probleem niet waar je denkt. Veel ondernemers kijken als eerste naar sales of denken dat ze harder moeten werken. Maar wat als het ligt aan het feit dat je geen grip hebt op je cijfers? Misschien zie je daardoor minder mogelijkheden om te groeien. En dat is niet wat je wilt. Daarom deel ik in deze blog 4 signalen dat je grip op de cijfers in je bedrijf mist.
1. Je hebt geen omzetdoel of zomaar een bedrag bepaald
Omzetdoelen maken we meestal voor het nieuwe jaar. Het is een target waar je naartoe wilt. Maar een omzetdoel bepalen, kan lastig zijn. Misschien vind je het moeilijk jezelf te committeren aan een bepaald bedrag. Want wat als je het niét haalt? Ik had dat gevoel in het begin ook. Ik vond het eng om een omzetdoel te stellen, want ik wilde niet falen. Als we een omzetdoel niet halen, trekken we ons dat persoonlijk aan. Zo moet je het niet zien. Een omzetdoel geeft richting, focus en motivatie. Met een omzetdoel kun je strategische beslissingen nemen om de doelen van jouw bedrijf te halen.
Ik heb een omzetdoel per jaar wat ik opdeel in doelen per maand (rekening houdend met vakantietijd). Door het doel op te breken in kleine stukjes, maak ik het mezelf makkelijker. Als je weet dat je bijvoorbeeld 5000 euro achterloopt op je doel, kun je creatief nadenken hoe je dit nog wél kunt behalen. Het is daarom goed om een omzetdoel te hebben: als je niet weet waar je naartoe wilt, ga je er ook niet komen.
Liever luisteren? In deze podcast leg ik uit wanneer jij grip op je cijfers mist
2. Je weet niet hoeveel salaris je jezelf kunt uitbetalen
Je hebt twee soorten ondernemers: sommigen geven zichzelf uit voorzichtigheid een minimaal salaris, anderen betalen zichzelf te veel uit. Ik heb tot nu toe geen enkele klant gehad die zichzelf een salaris betaalde dat klopt. Maar dat is niet zo gek. Als je niet weet wat er op cijfervlak in jouw bedrijf speelt, weet je ook niet hoeveel je jezelf kunt betalen. En dat gaat schuren.
Als je jezelf te veel betaalt, is er een kans dat je niet meer durft te investeren omdat je jouw rekening naar nul ziet gaan. Misschien gaat je buffer ook op. Als je een specifiek salaris gewend bent, ga je daarnaar leven. Het is best moeilijk om een stap terug te doen.
Ook jezelf te weinig uitbetalen werkt tegen je. Op een gegeven moment gaat het wringen. Je werkt hard voor je bedrijf, maar voelt je niet succesvol omdat je jezelf weinig betaalt. Dat schuurt in de motivatie. Je denkt: is dit het nou? Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel je jezelf kunt betalen. Daarvoor moet je grip hebben op je cijfers.
3. Je voelt je onrustig over geld in jouw bedrijf
Als we geldzorgen hebben, worden we onrustig. We hebben het gevoel dat we ons geld niet onder controle hebben. Onrust over geld in je bedrijf kan doortrekken naar je privésituatie. Misschien heb je thuis bijvoorbeeld een korter lontje.
Het kan zijn dat je een boekhouder of accountant hebt die de belastingaangifte en administratie doet. Dan denk je waarschijnlijk: ik heb toch de financiën op orde, waarom voel ik me onrustig? Maar die onrust is er, omdat grip hebben op je cijfers iets heel anders is dan boekhouding. Jij zit aan het stuur van je bedrijf. Jij wilt weten of je kunt investeren, of je buffers kunt opbouwen, of je jezelf kunt uitbetalen en wat de groeimogelijkheden in jouw bedrijf zijn. Dat zit allemaal verstopt in de cijfers. Als je daar geen grip op hebt, voel je onrust.
Kleine disclaimer: in bijna alle gevallen regelt een boekhouder dit inzicht niet voor je. Boekhouders zijn gespecialiseerd in administratie en de belastingen, niet in strategische keuzes maken gebaseerd op de cijfers van jouw bedrijf. Als jij aan de boekhouder vraagt hoeveel je jezelf kunt uitbetalen, weet die dat ook niet meteen. Dat soort berekeningen zitten vaak niet in een boekhoudpakket. Weet dus dat er méér is dan alleen boekhouding, je moet in je bedrijf zelf on top of your numbers zijn om geen onrust te voelen!
4. Je zet geen geld opzij voor de Belastingdienst
Een potje voor de Belastingdienst is voor mij een absolute must. Ik beschouw geld dat naar de belastingen moet niet als geld van mij. Want niks is zo rot als een e-mail krijgen waarin staat dat je een paar duizend euro belasting moet betalen. Geld dat je op dat moment natuurlijk net niet hebt.
Je kunt natuurlijk een betalingsregeling aanvragen, maar dat is zonde want daar betaal je rente over. Zet het geld wat voor de Belastingdienst is meteen opzij zodra het binnen is. Maak bijvoorbeeld een aparte rekening voor de btw. Als je uiteindelijk minder belasting moet betalen dan je opzij had gezet, is dat mooi meegenomen. Wanneer je geld voor de belasting aan de kant zet, ga je op dat vlak meer rust ervaren.
Geen grip op cijfers
Ik hoop aan ene kant dat geen van deze signalen op jou van toepassing is. Maar misschien herken jij wel een van deze tekenen bij jezelf en dat is niet zo gek. Als je niet zoveel naar cijfers kijkt, kun je ook niet verwachten dat je het in één keer begrijpt. Een cijferstrateeg moet het uitleggen. Maar het mooie is: zodra je die kennis eenmaal hebt, raak je die niet meer kwijt. Je zult merken dat er ineens van alles op zijn plek valt. Jij kent je bedrijf als geen ander, je hebt alleen de kennis nodig om te weten hoe je jouw cijfers moet zien.
Toch snap ik dat je daar tegenop ziet. Dat doet me denken aan deze quote:
‘We must of all suffer from one of two pains: the pain of discipline, or the pain of regret.’ – Jim Rohn
Vrije vertaling: we moeten allemaal een bepaalde pijn ondergaan: de pijn van discipline opbrengen om ergens mee aan de slag te gaan, of spijt dat we er niét mee aan de slag zijn gegaan. Welke kies jij?
Wil jij nu geen spijt hebben en grip krijgen op je cijfers? Ik bied met regelmaat een gratis en vrijblijvende strategie sessie aan. Je kunt deze vinden op mijn website of op Instagram via de link in mijn bio. Je kunt ook een email of DM sturen. Ik weet zeker dat ik je tijdens zo’n gratis sessie veel persoonlijke tips kan geven, toegespitst op jouw bedrijf.
Wil je écht rust ervaren over je cijfers? Stap dan in bij mijn VIP Traject. In twee tot drie maanden maken we een dashboard voor jouw bedrijf. Zo weet je altijd wat er financieel speelt. Als je niet te veel tijd kwijt wilt zijn en op een makkelijke manier grip op je cijfers wilt hebben, is dit traject een must.