#31 – Hoe succesvol ben je als je 100K verdient?

Hoor jij het ook voorbijkomen? Omzetten van 40k, 50k en zelfs 100k? Ik snapte eerst niet waar de ‘k’ voor stond. Dat bleek voor kilo, oftewel duizend. We hebben het over omzetten van 40.000, 50.000 of 100.000 euro per jaar. Als je in de ondernemerswereld zit, word je er bijna mee doodgegooid op social media. Maar hoe succesvol ben je eigenlijk als je 100k per jaar verdient? In deze blog vertel ik er alles over.

 

Laten we de cijfers eerst concreet maken. Als je 100k per jaar wilt halen, moet je 8333 euro per maand omzetten. Dat is 1923 euro per week. Een voorbeeld van hoe je dat doet: twee keer per maand een 1:1 traject verkopen van 5000 euro. Of per jaar 3700 programma’s van 27 euro verkopen. Of 2128 programma’s van 47 euro.

 

100k per jaar

Klinkt dat haalbaar? Of juist helemaal niet? Het hangt van jouw business af wat mogelijk is. Het is natuurlijk niet zo zwart-wit als hierboven staat. Je kunt ook meerdere verdienmodellen hebben, bijvoorbeeld een cursus van 27 euro én een 1:1 traject. Maar het is goed om te zien hoeveel je nodig hebt voor die 100k omzet.

 

Maar let op: dat is alleen nog maar een omzet van 100k. Wat zijn de kosten van jouw bedrijf? Stel je hebt een online programma, dan heb je waarschijnlijk kosten voor de leeromgeving, kosten voor een VA en kosten voor het opnemen van professionele video’s. Dat kan nog flink in de papieren lopen.

 

Winst of omzet?

Als je op social media leest over iemand die 100k per jaar verdient, moet je jezelf afvragen: is dit winst of omzet? En als het omzet is, hoeveel zijn de kosten? Het is belangrijk om te kijken wat iemand onderaan de streep overhoudt. Het is leuk als je een ton omzet hebt, maar stel dat jij torenhoge kosten hebt en er maar 20.000 euro winst overblijft? Op maandbasis heb je dan niet zoveel om van te leven (1666 euro om precies te zijn).

 

Laten we die ton nog in een ander perspectief plaatsen. Het gemiddelde inkomen in Nederland is 43.000 euro per jaar. Stel dat je dus de helft van die ton binnenhaalt, doe je het al beter dan de gemiddelde Nederlander. Laat dat even op je inwerken. En geef jezelf een schouderklopje als dit gelukt is, want 60 procent van de ondernemers stopt binnen vijf jaar met hun bedrijf omdat ze niet genoeg verdienen.

 

Maar het is als ondernemer logisch dat je meer wilt dan het gemiddelde. Je bent immers verantwoordelijk voor je vakantiedagen, pensioen en voor de buffer die je moet opbouwen. Wat je alleen nooit uit het oog moet verliezen, is het getal onderaan de streep. Want ik zie het meer dan eens misgaan bij ondernemers die méér willen.

 

Inzicht in je cijfers

Sommige ondernemers zien hun omzet stijgen en gaan daardoor automatisch meer geld uitgeven. Tot ze ineens tot de conclusie komen dat ze zichzelf niet kunnen uitbetalen. Investeren in je bedrijf is geweldig, maar die investering moet er wél uitkomen. Het is daarom – zeker bij de groei van je bedrijf – belangrijk om je omzet onder controle te houden én altijd te weten hoeveel winst er overblijft.

 

Wat je daarvoor moet doen? Inzicht krijgen in je cijfers. Als je de potentie hebt om met jouw bedrijf een ton omzet te maken, dan heb je de potentie om een succesvol bedrijf neer te zetten. Maar of dat lukt, hangt allemaal af van de keuzes die je maakt. En die keuzes wil je maken op basis van kennis over je cijfers. Je wilt weten wat er financieel in jouw bedrijf speelt, zodat je daar strategisch op kunt sturen. Zodat je plannen kunt maken, investeringen kunt doen en kunt groeien. Misschien wel naar die 100k per jaar.

 

Wil je graag naar die 100k per jaar, maar weet je niet hoe je dat moet doen? Ik geef regelmatig gratis strategiesessies waarbij ik met je mee kan kijken. Je kunt me een bericht sturen op Instagram of LinkedIn of een call inplannen via mijn website.