#16 – Terugblik 2020 (inclusief cijfers) en een kleine vooruitblik op 2021

Het is januari en daarom tijd voor een terugblik op 2020 én een vooruitblik op mijn plannen voor het komende jaar. 2020 was het jaar waarin ik mijn bedrijf startte en het jaar waarin we te maken kregen met flinke maatregelen door het coronavirus. Een bijzonder jaar dus! Ik vertel je hoe ik de start van mijn onderneming beleefde en deel mijn omzet en winst van het afgelopen jaar.

 

Bedrijf starten

 

Begin 2020 wist ik zeker dat ik als ondernemer door wilde. De eerste helft van het jaar was ik vooral bezig met Excel-klussen. Ik verhuur mezelf als consultant aan bedrijven en zet hun financiële data en verkoopcijfers in Excel-dashboards. Ik vind het ontzettend leuk om deze cijfers inzichtelijk te maken, maar ik miste het persoonlijke contact. Ik merkte dat het dagelijks leven een beetje saai en eenzaam werd. Steeds vaker sprak ik met ondernemers om ervaringen uit te wisselen over het ondernemerschap. Wat bleek? Ze hadden eigenlijk weinig kaas gegeten van cijfers. Ik hoorde dingen als: ‘ik snap dat niet’ of ‘ik vind het moeilijk’. Maar ik wist zeker dat ik cijfers voor deze ondernemers begrijpelijk kon maken, en zelfs leuk!

 

Ik kreeg het bekende: ‘hier moet ik iets mee’-gevoel. Ik vind het hartstikke leuk om met ondernemers te praten over hun bedrijf en merkte dat ik ondernemers kon helpen. Daarom bouwde ik mijn bedrijf om naar The Money Flow Manager. In dit bedrijf help ik vrouwelijke ondernemers inzicht te krijgen in hun cijfers en alles wat daarbij komt kijken. Ik werk nu veel in mijn eigen onderneming, maar doe er een aantal Excel-klussen naast. Grote bedrijven hebben namelijk budget en The Money Flow Manager moet ik from scratch opbouwen: naamsbekendheid krijgen, mijn Instagram starten en mijn podcast maken. Daar gaat in het begin – zoals je waarschijnlijk wel weet – veel tijd in zitten.

 

Investeren

 

Vrij snel besloot ik in 2020 met een coach aan de slag te gaan. Ik had eigenlijk maar één coach op het oog. Met haar werken was een flinke investering, maar was dubbel en dwars waard. Ik had een ‘oprotpremie’ van de reorganisatie van mijn oude werk en besloot dat spaarcentje in mijn toekomst te investeren. Een traject volgen bij een businesscoach was voor mij dé manier. Het is ongekend wat zij bij mij op persoonlijk en businessvlak teweeg heeft gebracht. Ik ben enorm blij met deze keuze en dankbaar dat zij nog plek had.

 

Maar deze investering is natuurlijk wél een flinke kostenpost in mijn bedrijf. Daarbij kwam corona nog eens onverwacht om de hoek zeilen waardoor mijn dochter drie maanden thuis is geweest. Ook maakte ik de keuze om mijn dochter in de vakanties niet naar de buitenschoolse opvang te laten gaan – totdat zij dat zelf wil – en maakten wij als gezin de keuze dat mijn vriend veel werkt. Daardoor komt privé veel op mij neer. Dat is een keuze, maar daardoor kan ik niet iedere week tachtig uur in mijn bedrijf werken. Terwijl ik dat soms best zou willen.

 

Het was een – op z’n zachtst gezegd – rommelig jaar om een bedrijf te starten. Ik ben in september echt van start gegaan met The Money Flow Manager en merk dat ik geduld mag en moet hebben met mijn bedrijf. Ik heb natuurlijk leuke klanten waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Maar heel eerlijk? De agenda mag wel wat voller. Ik geloof er 100 procent in dat die agenda zich ook snel vult. Ik sta ontzettend achter mijn product en wat ik doe. Ik weet dat elke ondernemer inzicht kan krijgen in haar cijfers en op die manier aan haar business mag bouwen. Op een manier waar zij zich goed bij voelt en niet alleen maar ‘om die 10k per maand te halen’. Dat moet je alleen doen als je jezelf daar goed bij voelt en dat een uitdaging vindt. Niet omdat je jezelf vergelijkt met anderen.

 

Omzet en winst 2020

 

Nu vraag je je natuurlijk af: wat was mijn omzet voor 2020? Het moment dat ik mijn omzet van het afgelopen jaar bekeek, dacht ik: wat zullen andere ondernemers hiervan denken? Simpelweg omdat hij niet zo hoog is. Sterker nog: mijn kosten waren vrij fors het afgelopen jaar, dus dat heeft invloed op mijn winst. Moet ik daar dan niet over delen? Zeker wel. Het is mijn verhaal en mijn ondernemersreis. Het feit dat ik niet zoveel omzet en winst haalde wil niets zeggen over mij als ondernemer en wat ik kan. Ik ben net begonnen met dit bedrijf, maar heb al twintig jaar werkervaring op dit gebied.

 

Dat gezegd hebbende: nu de cijfers. In 2020 heb ik 30.000 euro omzet gedraaid. Mijn kosten waren 21.000 euro. Deze kosten bestaan uit de investering voor mijn coach, maar ook een aantal mis-investeringen in coachtrajecten die ik niet nodig bleek te hebben. Gelukkig leer je ook van verkeerde investeringen. Door die hoge kosten komt mijn winst neer op 9000 euro per jaar. Daarmee zit ik per maand onder de 1000 euro winst.

 

Ik heb flink geïnvesteerd en daardoor waren mijn kosten hoog. Door mijn ‘oprotpremie’ durfde ik wél de stap te maken om te investeren. Als ik dat spaarpotje niet had, was de kans groot dat ik die stap niet had gezet. De vraag is: in hoeverre stond ik dan waar ik nu sta? Ik kan met zekerheid zeggen dat ik zonder mijn coach niet was geweest waar ik nu ben. Zeker in dit gekke coronajaar was mijn coach ontzettend fijn. Ik was bezig een bedrijf op te zetten mét mijn dochter thuis en daar heeft mijn coach me echt doorheen gesleept.

 

Vooruitblik op 2021

 

Nu is er een nieuw jaar aangebroken en heb ik nieuwe plannen voor mijn business. In ieder geval wil ik graag door met mijn coach. Daarnaast heb ik besloten dingen te veranderen in mijn aanbod. Bijvoorbeeld het retreat naar Bordeaux. Nu bied ik een retreat aan naar deze mooie Franse stad waarbij ik financiële workshops geef, we aan de slag gaan met money mindset en de stad Bordeaux verkennen. Ik kijk er zó naar uit om dit te organiseren, maar ik haal deze retreat in 2021 uit mijn vaste aanbod. Simpelweg omdat ik het alleen wil aanbieden als ik zeker weet dat het door kan gaan op een bepaalde datum. Helaas is dat nu niet mogelijk door alle maatregelen rond corona. Wie weet organiseer ik het retreat een keer spontaan, maar uit mijn vaste aanbod verdwijnt het.

 

Ook ga ik in mijn bedrijf meer met seizoenen werken. Ik heb bijvoorbeeld in januari mijn Omzetdoel Intensive gelanceerd. Dat is alleen een aanbod voor het begin van het jaar. Hierin ga ik met ondernemers hun omzetdoel en winstdoel vaststellen en een tracking-systeem organiseren, zodat zij kunnen tweaken als ze een doel niet halen, of er juist overheen gaan. Daarnaast ga ik kwartaalsessies doen. In die sessies kijk ik één keer per kwartaal mee naar jouw cijfers: wat betekenen ze? Waar liggen de groeimogelijkheden?

 

Daarnaast wil ik meer omzet halen. Mijn omzetdoel heb ik nog niet vastgesteld en dat vind ik helemaal niet erg. Naar mijn idee ben je daar in januari niet te laat mee. Ik ben nog bezig met het vaststellen van een target voor het aantal klanten dat ik wil én kan helpen en in december werkte ik nog heerlijk samen met mijn klanten. Daarnaast vind ik een omzetdoel vaststellen op dit moment lastig door de coronamaatregelen. Ik ben bang dat in Frankrijk weer een lockdown komt waarin kinderen thuis moeten blijven. Zet ik mijn omzetdoel in op safe? Met de kans dat ik mezelf niet voldoende uitdaag. Of zet ik mijn omzetdoel juist uitdagend in? Met de kans dat de scholen dichtgaan en ik niet zoveel kan doen als ik wil. Dit blijft een lastige afweging voor mij.

 

Maar stay tuned: mijn omzetdoel komt eraan. Waar sta jij met je omzetdoel? Ben je er blij mee? Laat het me weten via Instagram of stuur een mailtje naar elise@themoneyflowmanager.com