#24 – Uitbesteden kan je goed of fout doen

Uitbesteden of niet uitbesteden? Dat is de vraag. Je wilt het liefst alles in je bedrijf zelf kunnen, maar óók meer tijd overhouden voor de taken die jouw bedrijf laten groeien. In deze blog deel ik mijn visie op uitbesteden en geef ik tips over wat je vooral niét moet doen.  

 

Aan het begin van mijn ondernemerschap was mijn gedachte: ik wil alles zelf kunnen. Nog steeds ben ik ervan overtuigd dat ik van alles in mijn bedrijf een beetje verstand moet hebben. Stel dat degene aan wie ik werk uitbesteed ineens wegvalt? Dan moet ik het werk – in theorie – over kunnen nemen. Of het in ieder geval over kunnen dragen aan een ander. Zodat je niet de inlogcodes aan je nieuwe kracht geeft en alleen kunt zeggen: succes ermee.

 

Uitbesteden ondernemers

 

Voor mij is het belangrijk dat ik weet wat er speelt in mijn bedrijf. Maar daarin kun je ook te ver gaan. Zeker als het gaat om jouw tijd goed benutten. Je kunt ieder uur immers maar één keer besteden. Je hebt een eigen uurtarief en misschien is het voor jou interessanter om tijd te besteden aan het verkopen van jouw producten of diensten, dan aan een klus ín jouw bedrijf.

 

En dat kan zelfs een klus zijn die je leuk vindt. Ja, je leest het goed. Veel ondernemers besteden vooral de taken uit die ze niét leuk vinden. Alles wat we leuk vinden, doen we graag zelf. Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar is het ook verstandig? Het kan een stuk interessanter zijn om jouw tijd vaker te besteden aan dingen die geld opleveren, in plaats van geld kosten.

 

Content hergebruiken

 

Ik ben bijvoorbeeld dol op schrijven. Dat weet je misschien wel als je mijn – ietwat lange –captions op Instagram leest. Sowieso is het voor mijn bedrijf interessant om gebruik te maken van tekst. Ik geloof in het hergebruiken van content. Hoe mooi is het als jouw content niet alleen te luisteren is in je podcast, maar ook te lezen in een blog? Bijvoorbeeld op je website of op LinkedIn. En dan kun je die blogs weer koppelen aan Pinterest-marketing. De mogelijkheden van content hergebruiken zijn eindeloos.

 

Tekst is dus belangrijk in mijn bedrijf. Daarom schreef ik de blogs die bij deze podcast horen in eerste instantie zelf. Ik vond dat onwijs leuk, maar tóch heb ik het uitbesteed. Waarom? Eigenlijk is het simpel: ik ben er niet zo snel mee. Ik vind dat niet erg, want ik zit er helemaal in en het brengt me dicht bij mijn content. Maar het schrijven zorgde iedere keer voor een stressmoment voordat ik de podcast opnam. Ik schreef de podcast namelijk van tevoren uit: zo had ik alvast een blog én een leidraad tijdens het podcasten. Maar door de stress die ik bij het schrijven voelde, liep de podcast minder lekker.

 

Tegelijkertijd merkte ik dat ik mijn tijd veel beter kon besteden aan het uitvoeren van mijn werk, of aan de verkoop van mijn diensten. Ik heb het schrijven van blogs dus uitbesteed, omdat ik wéét dat het bedrijfstechnisch beter is. Ook is degene aan wie ik het heb uitbesteed er beter in dan ik, want zij is ervoor opgeleid en heeft er feeling voor. Zijn mijn teksten dan niet goed? Nee, zeker niet. Ik vind mijn eigen teksten juist leuk en enthousiast. Maar de blogs uitbesteden is wél een betere keus voor mijn bedrijf.

 

Boekhouding uitbesteden

 

Dan naar het onderdeel dat door ondernemers waarschijnlijk het meest wordt uitbesteed: de boekhouding. Voor mij is dat appeltje eitje, maar voor veel ondernemers niet. En dat is natuurlijk niet erg. Maar ik zie daar wel een grote valkuil ontstaan. Want uitbesteden wil niet zeggen dat je het gewoon moet loslaten en zien wat ervan komt.

 

Als je de boekhouding uitbesteedt, heb je nog steeds de verantwoordelijkheid voor je eigen onderneming. Je hoeft heus geen registeraccountant te zijn met jaren ervaring, maar het is wél handig als je snapt wat de cijfers in jouw bedrijf betekenen en begrijpt wat de boekhouder doet. Zo houd je een stuk controle op je financiën én op je bedrijf.

 

Ik doe dit ook met mijn teksten. Ik check ze altijd voordat ze op de website komen, omdat ze mij als ondernemer vertegenwoordigen. Als ik een keer niet kijk naar mijn teksten, is er nog geen man overboord. Maar met je boekhouding ligt dat anders. Jij bent wettelijk verantwoordelijk voor jouw bedrijf en voor een goede uitvoering van jouw financiële administratie. Natuurlijk mag je ervan uitgaan dat een boekhouder zijn werk goed doet, maar je zult niet de eerste zijn bij wie het een keer misloopt.  

 

Wees in control

 

Het laatste wat ik wil is drama maken of doemscenario’s schetsen, maar als er iets misgaat in de boekhouding ben jij wél verantwoordelijk. Jij krijgt de boete. Natuurlijk kun je met allerlei procedures de boekhouder aansprakelijk stellen, maar dat moet je niet willen. Wees zelf in control op dit stuk van je bedrijf.

 

Moet je de boekhouding dan niét uitbesteden? Tuurlijk wel. Ik vind het super dat ondernemers die keuze maken, want boekhouders kennen als geen ander alle fijne aftrekposten voor ondernemers. Maar weet dat je zelf ook iets van boekhouding en financiën moet snappen. De controle helemaal weggegeven en blindelings doen wat een boekhouder zegt, past voor mij niet in het plaatje van een ondernemer die een duurzame onderneming bouwt en verantwoordelijkheid neemt. Ik vind dat je een risico neemt als je dingen uitbesteedt en ze gewoon over de schutting gooit.

 

Daarbij: de boekhoudkundige cijfers zeggen niet alles over je bedrijf. Om het in de woorden van een van mijn klanten te zeggen: “Ik dacht dat ik goed bezig was met een boekhouder, maar zonder het echte inzicht in mijn cijfers had ik nooit mijn bedrijf verder kunnen sturen. Ik voel me meer een ondernemer en veel meer in control.” En dat is precies wat je wilt. Toch?

 

Neem dus die controle. Ook als je cijfers moeilijk vindt en een drempel over moet. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als je misschien denkt. De boekhouding zelf doen is niet nodig, maar je kunt wel de controlerende en beslissende factor zijn. De strateeg in jouw onderneming. Hoe lekker is dat!

 

Hoe denk jij over uitbesteden? Laat een bericht achter via mijn Instagram of connect met me op LinkedIn via Elise van Hoorn. Ik hoor graag van je!