Vrouwen doen zichzelf tekort als het gaat om hun financiële kennis. Dat is nogal een uitspraak hè? Hij komt deze keer niet van mij. Begin maart is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat vrouwen minder aanwezig zijn op de aandelenbeurs. Daar zijn allerlei redenen voor, maar één punt uit dit onderzoek choqueerde me: vrouwen doen zichzelf tekort op het gebied van hun financiële kennis. Ze denken dat ze iets niét weten, maar eigenlijk weten ze het wél.
Het team heeft dit onderzocht door vrouwen twee verschillende multiple choice tests te laten doen. In de ene test was er bij iedere vraag de antwoordmogelijkheid ‘geen idee’. In de andere test stond die optie er niet tussen. Wat bleek? In de test waarin je ‘geen idee’ kon aanvinken, deden de deelnemers dat veel vaker. Terwijl in de test waar vrouwen niét voor de optie ‘geen idee’ konden kiezen, ze bijna altijd voor het juiste antwoord kozen!
Financiële kennis
De onderzoekers concludeerden hieruit: vrouwen zijn minder zelfverzekerd over hun financiële kennis. Ik vind dat aan de ene kant shocking, aan de andere kant zie ik het dagelijks in mijn bedrijf. Mijn klanten zeggen na een traject met mij regelmatig: ik ben veel beter met cijfers dan ik dacht.
Dit onderzoek laat zien dat we onszelf klein houden als het gaat om financiën en cijfers. Misschien heeft dat met het verleden te maken. Vroeger bracht de man het geld in het laatje en kreeg de vrouw hooguit het huishoudpotje om te managen. Vrouwen hadden geen invloed op de manier waarop het geld binnenkwam. Ik denk dat we dit als vrouwen op een bepaalde manier nog meedragen.
‘Ik ben niet goed met cijfers’
Veel vrouwen zeggen dan ook standaard: ‘ik ben niet goed met cijfers’. Vaak ligt die overtuiging ergens in hun verleden. Ik had bijvoorbeeld een klant die zei: mij is verteld dat ik op school niet goed was in wiskunde, dus ik ben ook niet goed met de cijfers van mijn bedrijf. Wat mij betreft kun je dat amper vergelijken, maar zo voelde mijn klant het wel.
Ik herken dit ook, maar dan met taal. Ik was op school helemaal niet goed in talen. Ik had zelfs zoveel onvoldoendes dat ik er een keer op ben blijven zitten. Nu spreek ik vier talen. Hoe dat kan? Ik weet nu waarom ik het doe. Als ik geen Frans spreek, kan ik niet praten met de juf van mijn dochter en geen goed gesprek voeren met mijn bonuszoon. Als je weet waarom je iets doet, maakt dat zo’n verschil.
Schaamte
Maar laat ik eerlijk zijn: ik vond het in eerste instantie lastig om te beginnen met het leren van Frans. Ik ben relatief laat gestart met een cursus, omdat ik dacht: ik ben daar niet goed in. Ik vond het moeilijk die confrontatie aan te gaan. Als je dat doet, krijg je misschien weer de bevestiging dat je er inderdaad niet goed in bent. En dat zoeken we natuurlijk liever niet op.
Daarom herken ik de blokkades bij mijn klanten zo goed. Zij hebben vaak in het verleden gehoord dat ze niet goed waren in wiskunde of rekenen, en daardoor hebben ze nu een blokkade op het gebied van cijfers in hun bedrijf. Ik zie dat bij cijfers de drempel nóg hoger is om hulp te vragen, omdat daar een stukje schaamte bij komt kijken. Maar weet: de kans is groot dat je je eigen financiële kennis flink onderschat.
Groei tegenhouden
Veel ondernemers kijken hun cijfers dus niet makkelijk aan. Ik merk dat vrouwelijke ondernemers administratie doen, een boekhouder nemen en denken dat ze er dan zijn op het gebied van cijfers. Het een goede start, maar toch merk je dat er op een gegeven moment méér nodig is in jouw bedrijf. Je wilt groeien en investeren, misschien meer geld opzijzetten voor jouw dromen, maar je weet niet of dat mogelijk is.
Daarvoor moet je je cijfers eens flink induiken en inzicht krijgen. Maar vrouwelijke ondernemers wachten daarmee tot ze niet meer anders kunnen. Of tot ze erachter komen dat ze hun bedrijf in groei tegenhouden. Ik had een klant die haar bedrijf een jaar lang tegenhield, omdat ze haar cijfers niet kende. Een jaar. Ze durfde niet verder te groeien omdat ze niet wist of ze kon investeren. Ik snap dat, want voor alles is een tijd en plaats. Maar het is ergens zonde: waar had ze gestaan als ze eerder die stap had genomen?
Je kunt alles leren
Maar weet je wat het fijne is? Je wordt ergens goed in als je ermee aan de slag gaat. Tuurlijk heb je voor sommige dingen meer aanleg dan voor andere, maar je kunt ergens goed in worden. Ik ben van nature geen marketingkanjer die de marketing voor haar bedrijf superstrak neerzet. Daar heb ik hulp bij. En juist doordat ik hulp vraag, leer ik alles over marketing. Waarschijnlijk doe jij dit ook in je dagelijks leven. Als je niet weet hoe je een bepaald recept kookt, zoek je het op. Wanneer je het gerecht een paar keer hebt gemaakt, hoef je het recept er niet meer bij te pakken, want je weet hoe het werkt. Zo gaat het ook met inzicht in je cijfers. Als je ermee bezig bent, word je er beter in!
Ik hoop dat ik je met deze blog kan laten zien dat je niet de enige bent die cijfers lastig vindt. Weet dat de meeste vrouwen zichzelf tekortdoen als het gaat om cijfers en hun financiële kennis. Je weet en kunt écht meer dan je denkt. Laat je niet tegenhouden door overtuigingen. Als jij met jouw bedrijf je dromen wilt waarmaken, moet je ook de cijfers aankijken. Er komen zoveel nieuwe mogelijkheden op je pad als je dat doet en dat is zo gaaf!
Wat doet deze blog met je? Ik zou het ontzettend tof vinden als je me dit wilt laten weten. Stuur me een berichtje op Instagram of op LinkedIn via Elise van Hoorn.