#40 – To bv or not to bv?

To bv or not to bv? Dat is de grote vraag. Veel ondernemers lopen op een gegeven moment tegen deze kwestie aan. Wanneer moet je overstappen naar een bv? In deze blog leg ik het uit én vertel ik wat je moet weten als jij een bv wilt starten. 


Als je begint met ondernemen, is de kans groot dat je een eenmanszaak of vof start. Met een eenmanszaak werk je alleen, een vof-constructie heb je als je samen met een partner werkt. Het starten van zo’n bedrijfsvorm is relatief eenvoudig: je hoeft jouw bedrijf alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en voilà: you are in business.

 

Luister je liever? Hieronder vertel ik alles over overstappen naar een bv in mijn podcast

Wanneer overstappen naar een bv

Maar dan gaat je bedrijf groeien en zie jij dat jouw cijfers er steeds beter uitzien. Is een eenmanszaak of vof dan nog de juiste constructie? Is een besloten vennootschap (bv) niet slimmer? Het hangt van de situatie af of een bv oprichten interessant is of niet, maar dit zijn de twee belangrijkste redenen om het wél te doen:

 

  1. Aansprakelijkheid

Wanneer je bedrijf groeit, kun je te maken krijgen met hogere bedrijfslasten. Denk aan de huur van een pand, het huren van een kantoor of een groter inkoopvolume. Als de bedrijfslasten groter worden, groeit jouw risico. Een voorbeeld: je huurt een kantoorpand voor een jaar, maar het gaat ineens – om wat voor reden dan ook – minder goed met jouw bedrijf. Terwijl er amper geld binnenkomt, moet jij nog steeds die huur ophoesten. Voor je het weet werk je jezelf daarmee in de schulden. En wanneer jij een eenmanszaak of vof hebt, ben je privé aansprakelijk voor dit soort schulden en kan beslag worden gelegd op jouw privé-eigendommen zoals je huis of spullen.

 

Als je een bv hebt, ben jij niet privé aansprakelijk voor deze schulden. Met een bv bescherm je als het ware jezelf en jouw familie voor schulden in je bedrijf. Wanneer je een bv hebt, ben je namelijk beperkt aansprakelijk: er kan alleen beslag worden gelegd op het vermogen dat ín jouw bedrijf zit, niet op je privévermogen. Schrik niet van de aansprakelijkheid, want als je net begint als ondernemer heb je waarschijnlijk geen hoge bedrijfslasten en is het risico te overzien. Aansprakelijkheid wordt vooral een issue als jouw bedrijf groeit en de risico’s groter worden.

 

  1. Fiscaal voordeel

Een bv kan je ook financieel voordeel opleveren. Als je een eenmanszaak of vof hebt, betaal je belasting over je volledige inkomsten: zowel zakelijk als privé. Als ondernemer heb je belastingvoordelen als de ondernemersaftrek. Tot een bepaald bedrag aan winst is dit voordeliger. Maar vanaf 105.000 à 120.000 euro winst (in 2021) is het slimmer om jouw bedrijf om te zetten naar een bv.

 

In een bv werkt de belasting anders: het wordt opgesplitst in zakelijk- en privévermogen. Over jouw privévermogen betaal je nog steeds inkomstenbelasting, maar over de winst in jouw bedrijf (zakelijk vermogen) betaal je vennootschapsbelasting. De percentages van deze vennootschapsbelasting liggen lager dan die van de inkomstenbelasting. Kortom: met een bv hoef je minder belasting te betalen. Nu denk je misschien: waarom begin je dan niet direct een bv? Dat heeft alles te maken met de aftrekposten voor ondernemers. Als je niet veel winst maakt, schelen die aftrekposten aanzienlijk in de kosten. Maar wanneer je meer winst maakt, wordt die aftrekposten minder aantrekkelijker. Dat kantelpunt ligt in 2021 bij een winst vanaf 105.000 euro.

 

Let op: dit kantelpunt lag in 2020 op 150.000 euro. Stel dat je vorig jaar de berekening maakte kan het geen kwaad om deze dit jaar nog eens te checken. Nu is het eerder fiscaal interessant om een bv te beginnen dan in 2020, dus misschien is de situatie voor jou ook anders.

Van eenmanszaak naar bv

Hierboven noemde ik de twee belangrijkste redenen om over te stappen naar een bv, maar er zijn meer. Het is bijvoorbeeld makkelijker om je bedrijf door iemand te laten overnemen als je een bv hebt. Dan kun je simpelweg de aandelen verkopen aan een ander. Een eenmanszaak kun je ook verkopen, maar dat is een stuk lastiger.


Het kan ook aantrekkelijk zijn om over te stappen naar een bv als je investeerders aan je bedrijf wilt binden. Met een bv-constructie kun je aandelen uitdelen en op die manier heeft iemand die investeert in jouw bedrijf echt wat in handen. Daarnaast kan het zo zijn dat veel van jouw concurrenten een bv hebben en jij daarom ook wilt overstappen. In sommige branches word je door klanten en leveranciers serieuzer genomen als je een bv bent.  

Hier moet je op letten bij een bv

Er kunnen allerlei redenen zijn om wel (of niet) over te stappen naar een bv. Deze zijn vaak afhankelijk van jouw situatie. Maar stel dat je besluit om de overstap naar een bv te maken, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

 

  • Als je de rechtsvorm van jouw bedrijf naar een bv verandert, heb je te maken met opstartkosten. Je moet bijvoorbeeld een akte laten opstellen bij een notaris. Ook moet je een jaarrekening laten opmaken bij een boekhouder of accountant om aan te tonen dat jouw bedrijf over vermogen beschikt.

 

  • Wanneer je een bv hebt, moet je ieder jaar een jaarrekening laten opstellen. Dat is een officieel document met jouw bedrijfscijfers, goedgekeurd door een accountant. Deze jaarrekening moet je deponeren bij de Kamer van Koophandel en wordt in het register opgenomen. Dat betekent dat andere mensen – tegen een kleine betaling – jouw jaarcijfers in kunnen zien. Anderen hebben daarmee dus toegang tot jouw cijfers, maar het goede nieuws: jij ook tot die van andere ondernemers met een bv (tip: check de jaarcijfers van de concurrentie via het handelsregister).

 

  • Je krijgt in je bedrijf de positie van directeur/grootaandeelhouder (dga) als je overgaat naar een bv. Dat betekent – naast een leuke titel – dat je niet meer de vrijheid hebt om te bepalen hoeveel salaris je jezelf uitkeert. Het maximum mag je uiteraard zelf bepalen, maar je moet jezelf minimaal 47.000 euro salaris uitkeren als je dga bent (in 2021). Er zijn manieren om daarvan af te wijken (je kunt bijvoorbeeld aantonen dat jouw bedrijf te weinig winst maakt) maar weet dat je dit minimumsalaris wettelijk verplicht bent aan jezelf uit te keren.

 

  • Als laatste nog iets kleins: wanneer je overgaat naar een bv moet je op alle officiële documenten van jouw bedrijf de letters bv aan je bedrijfsnaam toevoegen. Dit mag tegenwoordig op allerlei manieren: kleine letters, hoofletters en met of zonder puntjes ertussen. Kies wat je leuk vindt. In je logo hoef je dit trouwens niet aan te passen.

Vraag jij je af wanneer jij moet overstappen naar een bv? Ik kijk graag met je mee! In een Money Flow Meeting van 1,5 uur sparren we over deze vraag en kijk ik naar jouw cijfers. Ik kan daarbij een winstberekening voor je maken om te bepalen of jij rond die 105.000 euro winst per jaar zit. De meeting plan je hier in. Nog vragen? Je weet me te vinden via Instagram of LinkedIn!